Burse - Fonduri mutuale

BVB consultă acţionarii dacă şi când e oportună AGA

SIF Moldova şi alţi doi acţionari au trimis solicitări la BVB privind convocarea AGA. Foto Silviu Matei

SIF Moldova şi alţi doi acţionari au trimis solicitări la BVB privind convocarea AGA. Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

28.07.2013, 20:44 156

Consiliul Bursei de Valori Bucu­reşti (BVB) a anunţat că a început con­sul­tarea formalizată a acţionarilor pen­tru stabilirea momentului şi a opor­tunităţii convocării Adunării Generale a Acţionarilor.

Anunţul are loc în condiţiile în care con­ducerea Bursei a primit în iulie trei ce­reri din partea unor acţionari care de­ţin peste 5% din capital de a convoca Adu­narea Generală Extraordinară pen­tru a aproba trecerea la sistem dualist de con­ducere şi modificarea actului con­sti­tutiv prin scăderea cvorumului la adu­nă­rile extraordinare. Potrivit legii, un ac­ţio­nar sau grup de acţionari care deţine 5% din capitalul unei societăţi poate cere con­vocarea unei adunări generale, iar con­ducerea societăţii are obligaţia de a da curs cererii.

Primul şi cel mai mare acţionar care a trimis cerere de convocare a AGEA a fost SIF Moldova, care deţine 4,99% din capitalul BVB. SIF Moldova a cerut conducerii BVB să convoace acţionarii în AGA Extraordinară pentru a aproba trecerea la sistemul dualist prin care bursa de la Bucureşti să fie condusă de un consiliu de supraveghere şi un directorat. A doua solicitare a SIF Mol­do­va este includerea pe ordinea de zi a AGEA a modificării actului constitutiv ast­fel încât să se poată lua decizii mai uşor. 

„Consultările vizează în principal, urmă­toa­rele teme: înfiinţarea Contra­părţii Centrale, adoptarea Codului de Gu­vernanţă Corporativă, momentul tre­cerii la sistemul dualist de admi­nis­trare, revizuirea actului constitutiv pri­vind cvorumul şedinţelor AGA, stra­tegia comună cu operatorul bursei de energie (OPCOM)“, a anunţat con­ducerea BVB.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO