Burse - Fonduri mutuale

BVB: Drepturile acţionarilor fostelor firme de pe RASDAQ nu sunt afectate de delistare

 BVB: Drepturile acţionarilor fostelor firme de pe...

Autor: Radu Bostan

11.11.2015, 12:55 409

Drepturile acţionarilor companiilor cotate până la sfârşitul lunii octombrie pe piaţa RASDAQ nu au de ce să fie afectate de desfiinţarea pieţei, un proces pe care operatorul bursei nu îl putea preveni, spun reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Comunicatul BVB vine ca replică la o petiţie transmisă săptămâna trecută de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), care acuza BVB şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de abuz pentru că au permis delistarea unor firme de pe RASDAQ care nu răscumpăraseră participaţiile acţionarilor care s-au opus acestei operaţiuni.

Asociaţia mai acuza operatorul bursei că se află în ilegalitate, deoarece nu mai permitea ca firmele delistate de pe RASDAQ să folosească sistemul BVB pentru a-şi publica rapoartele curente către acţionari.

"Ȋncetarea activităţii Pieţei RASDAQ şi a pieţei valorilor mobiliare necotate face incompatibilă orice implicare a operatorului de piaţă BVB ȋn comunicările dintre societăţile respective şi acţionarii lor", spun însă reprezentanţii BVB.

Aceştia mai arată, reiterând de altfel şi poziţia ASF, că relaţia acţionarilor cu firmele va continua în baza legii societăţilor comerciale, fără ca bursa sau autoritatea de reglementare să mai aibă vreo implicare.

"Drepturile acţionarilor nu sunt afectate de procedura tehnică de delistare. Societăţile ale căror valori mobiliare nu mai sunt admise la tranzacţionare pe piaţa de capital comunică cu acţionarii ȋn conformitate cu prevederile Legii Societăţilor nr. 31/1990."

Piaţa RASDAQ, pe care au fost listate toate companiile provenite din privatizarea în masă, s-a închis pe 27 octombrie, la 12 luni de la intrarea în vigoare a Legii 151/2014. Aproape o mie de societăţi au decis în acel interval să se transfere pe altă bursă sau să se delisteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO