Burse - Fonduri mutuale

BVB elimină blocurile de tranzacţionare. Cu doar 740 de lei, un investitor va putea cumpăra toată bursa

BVB elimină blocurile de tranzacţionare. Cu doar 740 de...

Autor: Radu Bostan

05.11.2014, 00:08 2470

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va elimina blocurile de tranzacţionare de la 2 decembrie, adică volumul minim de acţiuni sau obligaţiuni care pot fi vândute sau cumpărate într-o singură operaţiune, pentru a face piaţa de capital mai flexibilă şi mai accesibilă micilor investitori.

Majoritatea acţiunilor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB au preţuri mai mici de un leu şi se tranzacţionează acum în blocuri de 10 acţiuni, cum este situaţia titlurilor Băncii Transilvania (simbol bursier TLV), sau 100 de acţiuni, ca în cazul OMV Petrom (SNP). Tranzacţiile cu volume mai mici se fac acum pe un segment separat al pieţei, numit „odd-lot“. Pe acest segment se primesc numai ordine de vânzare, iar un investitor care doreşte să-şi completeze portofoliul cu câteva acţiuni este nevoit să aştepte apariţia unei oferte favorabile sau să meargă pe piaţa principală.

Bursa vrea însă ca de la 2 de­cembrie 2014 să elimine blocurilor mi­nime de tranzacţionare şi să desfiinţeze ordinele „odd-lot“, iar toate vânzările mici să fie aduse pe piaţa principală. După aceste modificări, orice persoană va putea deveni acţionar la OMV Petrom, de exemplu, contra sumei de 43 de bani, preţul unei singure acţiuni a producătorului de petrol, faţă de 43 de lei, cât costă acum un bloc de 100 de acţiuni. De altfel, un investitor va avea nevoie de doar 740 de lei pentru a cumpăra câte o acţiune la toate cele 78 de companii de pe piaţa reglementată (fără cele aflate în insolvenţă), un pla­sament care în prezent costă 2.550 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO