Burse - Fonduri mutuale

BVB mizează pe un profit de 5 mil. euro, de 3,6 ori mai mare

BVB mizează pe un profit de 5 mil. euro, de 3,6 ori mai mare

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

29.03.2011, 19:47 50

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) estimează pentruacest an un profit net de 20,8 mil. lei (5 mil. euro), de pestetrei ori mai mare faţă de câştigul din 2010, mizând pe un rulajmediu zilnic de tranzacţionare 11,5 mil. euro, în creştere cu 37%,potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2011, scrieMediafax.

Bursa de Valori a înregistrat anul trecut un profit net de 5,7mil. lei, iar media zilnică a lichidităţii a fost de 8,4 mil. euro.Rulajul mediu zilnic înregistrat de BVB în primul trimestru dinacest an pe segmentul acţiuni a fost de 12 mil. euro.

Pentru acest an, BVB ar urma să înregistreze în acest anvenituri de 39,3 mil. lei, aproape duble faţă de încasările de anultrecut, iar cheltuielile sunt estimate să avanseze cu 18%, la 16,2mil. lei.

"Proiectul bugetului îşi propune o dublare a veniturilor faţă decele realizate anul trecut, îndeosebi pe seama creşteriisubstanţiale a veniturilor din exploatare ca urmare a continuăriiproiectelor în care Bursa este implicată, precum şi a dezvoltărilorpropuse. Un aport substanţial îl vor aduce şi veniturile financiaredin dividendele aferente participaţiilor pe care BVB le deţine înalte societăţi. Acestea se completează cu veniturile financiareobţinute de societate din plasamente financiare, ce estimăm că vorfi fructificate cu o dobânda medie de 6,5%", se spune în bugetulaprobat de Consiliul de Administraţie şi supus spre avizareacţionarilor.

Bugetul va fi discutat de acţionari la 29/30 aprilie, înAGA.

La întocmirea bugetului, conducerea executivă a luat în calculun rulaj mediu zilnic de 11,5 mil. euro şi o lichiditate medie aofertelor publice de 2 mil. euro pe şedinţă.

Totodată, BVB va menţine comisionul mediu de tranzacţionare, iarcursul mediu de schimb este prognozat la 4,15 lei/euro, respectivde 3 lei/dolar.

Conducerea BVB a luat în calcul şi derularea unor oferte publicela OMV Petrom (SNP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) şiRomgaz.

"S-a considerat că realizarea acestor proiecte ar putea duce lacreşterea volumelor medii zilnice de tranzacţionare cu circa 2milioane euro/zi , ceea ce conduce la o creştere a veniturilor dintranzacţionare cu aproximativ 2,8 milioane lei", se spune în notelede fundamentare a bugetului.

BVB estimează că în acest an va încasa dividende de 8,2 mil. leide la Depozitarul Central, unde deţine peste 67% din acţiuni, iardin dobânzi la depozite va mai primi 3,2 mil. lei.

Acţiunile BVB se tranzacţionau marţi la preţul de 43,1 lei,capitalizarea operatorului de piaţă fiind de 330 mil. lei (80 mil.euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO