Burse - Fonduri mutuale

BVB ţine alegeri pentru board pe 14 decembrie

BVB ţine alegeri pentru board pe 14 decembrie

Autor: Roxana Pricop

05.11.2015, 00:03 178

Consiliul de administraţiei al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, a convocat acţionarii pe 14 decembrie în adunare generală ordinară pentru a-i alege pe noii administratori, pentru un mandat de patru ani.

Cei mai mari acţionari ai BVB sunt fondurile de pensii ale NN cu o deţinere cumulată de peste 7,7% din capital, urmează SIF Transilvania cu o deţinere de 7,1%, dar şi BERD cu o deţinere de 4,99%. Cumulat, patru SIF-uri deţin peste 21% din acţiunile BVB.

Conducerea BVB este asigurată de un consiliu de ad­mi­nistraţie, denumit consiliul bursei, format din nouă membri. Lucian Anghel este preşedintele consiliului, iar ceilalţi membri sunt Adrian Lupşan (vicepreşedinte), Dan Paul (vicepreşedinte), Robert Pană, Stere Farmache, Valerian Ionescu, Narcisa Oprea, Octavian Molnar şi Matjaz Schroll.

Conducerea executivă este asigurată de directorul general Ludwik Sobolewski. Bursa are şi doi directori generali adjuncţi – Anca Dumitru şi Alin Barbu.

Săptămâna trecută, acţionarii BVB au respins prin neprezentare trecerea la sistemul dualist de conducere care ar fi redus numărul de administratori de la nouă la şapte. Acest lucru le-ar fi nemulţumit pe SIF-uri, cei mai mari acţionari ai BVB, pentru că unele îşi doresc chiar şi doi reprezentanţi în conducerea bursei.

Potrivit unor surse din piaţă, actualul preşedinte al BVB Lucian Anghel ar urma să candideze pentru un nou mandat.

Acţiunile BVB au avansat ieri cu aproape 1%, până la o cotaţie de 30,7 lei/titlu. Capitalizarea societăţii este de 233 mil. lei. Pe 10 noiembrie, BVB îşi va anunţa rezultatele financiare pentru trimestru al treilea. După primele şase luni din an, BVB are un profit net de circa 4 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO