Burse - Fonduri mutuale

CA-ul Depozitarului Central revine cu motivele demiterii Adrianei Tănăsoiu: nerespectarea obligaţiilor de loialitate şi de bună-conduită

CA-ul Depozitarului Central revine cu motivele demiterii...

Autor: Roxana Pricop

13.11.2014, 14:56 599

Consiliul de administraţie al Depozitarului Central, condus din funcţia de preşedinte de Cristian Agalopol, a anunţat printr-un comunicat de presă motivele care au stat la baza demiterii din Adrianei Tănăsoiu din funcţia de director general.

Ieri, instituţia a anunţat printr-un comunicat de presă revocarea din funcţie fără a explica motivele care au stat la baza deciziei şi că noul director general este Silvia Buicănescu. De asemenea, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care deţine 70% din capitalul Depozitarului, a anunţat ieri că nu a fost informată şi nici consultată cu privire la revocarea directorului general al Depozitarului, susţinând că nu cunoaşte motivele care au stat la baza revocării.

“Principalele motive care au stat la baza acestei decizii sunt: nerespectarea obligaţiilor din contractul de mandat cu privire la loialitate, confidenţialitate, buna –conduită, precum şi modul în care a fost gestionat circuitul unor documente interne fără caracter public. Dorim să subliniem faptul că au fost luate toate măsurile necesare pentru a ne asigura ca activitatea instituţiei nu va fi afectată de încetarea relaţiilor contractuale cu d-na Adriana Tănăsoiu, căreia îi mulţumim pentru activitatea sa de până acum”, spun reprezentanţii CA-ului în comunicatul de presă.

CA-ul mai precizează că decizia revocare a fost rezultatul unei analize ample, fiind fundamentată pe evaluarea îndeplinirii obligaţiilor sale din contractul de mandat. Documentaţia care a stat la baza acestei decizii a fost transmisă oficial tuturor instituţiilor abilitate, mai spune CA-ul.

Adriana Tănăsoiua a declarat ieri pentru ZF că:

„Demiterea mea este o decizie ne­te­meinică şi nelegală, voi apela la toate soluţiile le­gale pentru a o contesta. La Depozitar, tocmai am implementat cu bine două mari proiecte pentru piaţă: trecerea la decontarea T plus 2 şi segregarea conturilor de tranzac­ţio­nare”.

Demiterea are loc în condiţiile în care mandatul actualului consiliu de administraţie al Depozitarului, în frunte cu Cristian Agalopol, expiră peste o lună, pe 21 decem­brie. Situaţia conducerii instituţiei respon­sabile de decontarea şi compensarea tuturor tranzacţiilor cu acţiuni derulate pe bursă era oricum incertă pentru că administratorii aleşi de acţionari în luna octombrie sunt in­com­patibili. Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară nu şi-a exprimat un punct de vedere până acum.

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, ar urma să îl înlocuiască în funcţia de preşedinte al Depozitarului pe Cristian Agalopol dacă ASF schimbă normele care interzic directorilor şi administratorilor BVB să deţină funcţii de conducere la depozitar. Sobolewski a propus revocarea din funcţie a lui Agalopol de la cârma Depozitarului în această primăvară după ce între cei doi au existat contre dure cu privire la achiziţionarea unui soft de decontare.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, demiterea Adrianei Tănăsoiu ar fi fost legată de faptul că aceasta şi-ar fi depăşit atribuţiile mandatului atunci când împreună cu Sobolewski ar fi trimis o scrisoare către piaţă în care ar fi anunţat, fără să ceară acordul administratorilor DC, trecerea din 6 octombrie la decontarea T plus 2.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO