Burse - Fonduri mutuale

​Călburean îşi propune să consolideze Condmag printr-o fuziune

​Călburean îşi propune să consolideze Condmag printr-o fuziune

Foto: Andrei Pungovschi

Autor: Andrei Chirileasa

14.11.2011, 18:45 1046

Conducerea Condmag Braşov (COMI), companie controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean din Mediaş, a convocat adunarea generală a acţionarilor (AGA) având pe ordinea de zi fuziunea Condmag cu firma Flowtex Technology din Mediaş, controlată tot de Călburean.

Condmag, care are ca obiect de activitate construcţia de conducte magistrale pentru transportul gazelor naturale, s-a confruntat cu o scădere abruptă a afacerilor în acest an. În primele nouă luni, cifra de afaceri a Condmag s-a înjumătăţit, la 75 mil. lei, iar profitul net s-a redus de cinci ori, la 1,6 mil. lei.

Compania depinde în mare parte de contractele oferite de Transgaz Mediaş (TGN) şi de companiile de distribuţie a gazelor naturale.

Speranţele acţionarilor Condmag s-au legat în ultimii ani de proiectul conductei paneuropene Nabucco, însă acesta devine tot mai incert în actualul context de criză.

Firma care ar putea fi absorbită de Condmag, Flowtex Technology, se ocupă cu lucrări de instalaţii pentru distribuţia gazelor naturale, distribuţia şi transportul apei potabile, reţele de canalizare şi de irigaţii. Compania a fost implicată în ultimii ani în mai multe proiecte de refacere a infrastructurii de canalizare şi de transport al apei potabile în oraşe din Transilvania, împreună cu compania mamă Dafora şi cu Hidroconstrucţia.

Anul trecut, Flowtex a avut afaceri de 55,4 mil. lei şi un profit net de 440.000 de lei, operând cu un număr de 358 de angajaţi. Compania avea la finele lui 2010 datorii de 38,7 mil. lei şi capitaluri proprii de 15,3 mil. lei.

În comparaţie, Condmag a avut în 2010 afaceri de aproape 200 mil. lei, 11,8 mil. lei profit şi 974 de angajaţi. Condmag avea datorii de 70,8 mil. lei şi capitaluri proprii de 117 mil. lei.

Călburean deţine 46% din acţiunile Condmag, prin intermediul Dafora Mediaş. Principalii acţionari minoritari sunt fondurile de investiţii olandeze Van Herk, cu 10,9% din acţiuni, şi MEI cu peste 6%. Capitalizarea companiei este în prezent de 80,6 mil. lei (18,7 mil. euro), după ce acţiunile au scăzut cu 54% de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO