Burse - Fonduri mutuale

Călburean şi-a înjumătăţit afacerile la Dafora Mediaş

Călburean şi-a înjumătăţit afacerile la Dafora Mediaş

Autor: Roxana Pricop

18.05.2015, 00:04 869

Furnizorul de servicii de foraj petrolier Dafora Mediaş (simbol bursier DAFR), controlat de Gheorghe Călburean, şi-a redus cu 60% cifra de afaceri în primul trimestru până la 22,5 mil. lei, în contextul reducerii numărului de contracte.

Profitul companiei s-a ajustat cu 57%, până la 0,74 milioane de lei, în principal din cauza pierderilor de 2 mil. lei din exploatare. În primul trimestru al anului trecut, compania a înregistrat un profit din exploatare de aproape 3 mil. lei.

Recent, compania a anunţat pe bursă că a ajuns la un acord cu finanţatorii bancari şi de leasing, prin care o parte din plăţile datorate de companie vor fi amânate, iar bilanţul îi va fi restructurat.

Creditorii companiei sunt Banca Transilvania, BCR, Bancpost, UniCredit Ţiriac Bank, Alpha Bank, BRD şi firmele de leasing ERB Leasing IFN, BT Leasing Transilvania, BCR Leasing IFN şi NBG Leasing IFN.

Dafora este una dintre cele mai îndatorate firme de pe bursă, cu un raport al datoriilor financiare la capitalurile proprii de 3,3, şi la capitalizarea bursieră de 11,6, în condiţiile în care un raport subunitar este considerat sănătos.

Datoriile (bancare şi din leasing) cu scadenţa mai mică de un an se ridicau la 96,3 milioane de lei la finele anului 2014, în timp ce datoriile cu scadenţa peste un an erau de 98,9 milioane de lei. Cheltuielile cu împrumuturile şi leasingul au reprezentat 5,4% din cifra de afaceri în 2014.

Acţiunile companiei au urcat cu 4,7% în şedinţa de ieri până la un preţ 0,0177 lei/titlu. Compania are o capitalizare bursieră de 17,7 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO