Burse - Fonduri mutuale

Capitalul Fondului Proprietatea a coborât sub pragul de 10 mld. lei

Capitalul Fondului Proprietatea a coborât sub pragul de...

Autor: Roxana Pricop

04.04.2016, 00:04 466

Capitalul social al Fondului Pro­prie­tatea (FP) a coborât la 9,869 mi­liarde de lei, după ce Depozitarul Central a înregistrat operaţiunea de re­ducere a capitalului cu 227,5 milioane de acţiuni răscumpărate de fond, fie­care cu o valoare nominală de 0,9 lei.

Actuala valoare a capitalului social este împărţită la 10,965 miliarde de ac­ţiuni. Răscumpărările de acţiuni, finan­ţate de vânzările de active, alături de distribuţiile cash din capitalul FP sunt principalele metode prin care adminis­tratorul FP, firma Franklin Tem­pleton, returnează valoare către acţionarii săi. Ad­ministratorul FP încasează un co­mision din distribuţiile de capital făcute de fond acţionarilor săi.

Acţiunile răscumpărate de fond sunt şterse din capitalul social. Astfel că odată cu scăderea activelor totale ale fondului are loc şi o scădere a numărului total de acţiuni, rezultatul având impact asupra valorii unitare a activului net în funcţie de care este calculat discountul de tranzacţionare al acţiunilor FP.

Fondul american de hedging Elliott Associates este cel mai mare acţionar al FP cu o deţinere de circa 20%. Când s-a listat la bursa de la Bu­cureşti, în ianuarie 2011, Fondul Pro­pri­etatea dispunea de un capital social de 14,24 mld. lei împărţit la 14,24 miliarde de acţiuni.

La începutul anului, acţionarii FP au aprobat o nouă distribuţie de capital prin reducerea valorii nominale a acţiunii de la 0,9 la 0,85 lei. Suma totală ce va ajunge la acţionari va fi de circa 550 milioane de lei.

De vineri, 1 aprilie, administrarea FP şi a activelor sale de 11,5 miliarde de lei a fost preluată de divizia din Luxemburg a Franklin Templeton, autorizată să administreze fonduri alternative de investiţii, categorie sub care FP trebuie să se încadreze până la finalul lunii aprilie.

Ca urmare a acestui transfer, Comisia de Supraveghere a Sectorului Financiar din Luxemburg (Commission de Surveillance du Sector Financier) supraveghează începând din 1 aprilie modul în care este administrat Fondul Proprietatea de către Franklin Tem­pleton International Services cu sediul în Luxemburg. Fondul Pro­prietatea, înregistrat în România, rămâne sub reglementarea şi supravegherea ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO