Burse - Fonduri mutuale

Caramiha: E o perioada in care se pierd multi bani la Bursa

05.06.2008, 19:07 21

"Ne aflam in momentul de fata intr-o perioada de incertitudine, in care se pierd multi bani la Bursa. Practic, concluziile pe care le tragem astazi se pot schimba total maine. Imbucurator este insa faptul ca scaderile vin pe volume mici, in vreme ce cresterile sunt inregistrate pe volume mai mari", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a pierdut ieri 2,7%, in vreme ce indicele de ansamblu al Bursei, BET-C, a scazut cu 2,3%. Societatile de investitii financiare au resimtit mai usor scaderile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, scazand cu 1,7%.
"Piata trebuie sa-si recupereze increderea, indicii ajungand deja la corectii de 50% dupa scaderile din ultimul an. Speculatorii financiari, romani si straini, imediat ce inregisteaza un profit de 5% de exemplu, il marcheaza. Avem nevoie de un suflu nou si de investitori noi, care sa poata sa miste Bursa", crede Caramiha.
Un nou semnal pozitiv venit de pe pietele internationale este pretul petrolului, care ieri a scazut sub 124 de dolari pe baril, dupa ce India a majorat tarifele la carburanti cu 10%, ceea ce ar putea determina o scadere a cererii de produse petroliere. Declinul de miercuri a extins practic scaderea de marti, atunci cand FED a avertizat asupra riscurilor inflationiste generate de deprecierea dolarului.
"Cand pretul petrolului creste, cresc si actiunile companiilor care au rezerve de petrol. Cand pretul scade, se apreciaza titlurile rafinariilor", spune Caramiha.
Actiunile Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, au pierdut ieri 4,6%, pe fondul unui rulaj de 0,3 milioane de euro (1,1 milioane de lei). In acelasi timp au fost inregistrate tranzactii importante cu titlurile Rafinaria Astra Romana (ASP), in valoare de 0,7 milioane de euro (2,5 milioane de lei). Volumul de tranzactionare a fost de circa 250 milioane de actiuni, pretul situandu-se la un nivel de 0,02 lei/actiune, dublu fata de pretul de deschidere. Titlurile celeilalte rafinarii listate la Bursa, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), au pierdut ieri 2,5%.
Piata a inregistrat ieri o lichiditate de 8,1 milioane de euro (29,4 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras circa 2,9 milioane de euro (10,4 milioane de lei). Grupul SIF-urilor a inregistrat ieri un rulaj de 6,8 milioane de euro (1,9 milioane de lei), cea mai mare lichiditate fiind atinsa de SIF Moldova (SIF2), cu 650.000 de euro (2,4 milioane de lei).
"Din punct de vedere tehnic stam bine, indicii fiind la pragul de rezistenta si volumele fiind bune. Sa speram ca este vorba doar de o corectie, si nu de incetarea unui mini trend de crestere si continuarea scaderilor", spune Caramiha.
Evolutia de ieri a Bursei de la Bucuresti s-a aflat in ton cu cea a pietelor internationale, care au inregistrat de asemenea scaderi importante. Astfel, indicele francez CAC 40 pierdea spre sfarsitul sedintei de ieri 2,17%, indicele german DAX scadea cu 1,5%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie se deprecia cu 1,9%.
In Statele Unite, ultima sedinta de tranzactionare a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o pierdere de 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO