Burse - Fonduri mutuale

Care este meniul de acţiuni defensive de la Bursă. „Cred că majoritatea investitorilor au aceste acţiuni în portofoliu chiar dacă nu s-au gândit că sunt defensive“

Care este meniul de acţiuni defensive de la Bursă....

Autor: Tibi Oprea

16.08.2024, 00:07 4606

Scăderile de pe burse de la începutul lunii august au adus pe buzele investitorilor noţiunea de acţiuni defensive, neciclice, adică acele acţiuni ale unor companii care, în general, îşi menţin stabilitatea şi performanţa financiară în perioade de incertitudine economică sau recesiune.

Operând în industrii care oferă produse sau servicii esenţiale, de care consumatorii au nevoie indiferent de condiţiile economice, companiile defensive tind să fie mai puţin volatile şi oferă o siguranţă relativă investitorilor. Bursa de Valori Bucureşti nu duce lipsă de acţiuni defensive, cel mai bine reprezentate fiind cele din sectoarele energie şi utilităţi.

De aici putem menţiona Transelectrica (TEL), Electrica (EL), Transgaz (TGN), Conpet (COTE) şi Nuclearelectrica (SNN), Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP) şi Hidroelectrica (H2O), datorită stabilităţii şi caracterului esenţial al activităţilor lor.

„Am putea să ne gândim la acţiuni defensive în continuare, în condiţiile în care există temeri cu privire la o posibilă criză economică care să cuprindă marile economii. Cred însă că majoritatea investitorilor au acest tip de acţiuni în portofoliu chiar dacă nu s-au gândit neapărat că sunt acţiuni defensive. Sunt companii care au avut o evoluţie bună atât din punctul de vedere al profitabilităţii şi al dividendelor distribuite, cât şi din punctul de vedere al evoluţiei preţului acţiunilor”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, pentru ZF.

Deşi nu este „clasic” defensivă, Digi Communications (DIGI) activează într-un sector esenţial, cel al telecomunicaţiilor, cererea pentru servicii de telefonie şi internet rămânând ridicată şi stabilă chiar şi în perioade de stres economic. Un aspect de luat în calcul este posibila migrare a clienţilor către alţi operatori.

De asemenea, în perioadele de criză, consumatorii tind să se orienteze către opţiuni alimentare mai accesibile din punct de vedere financiar, cum ar fi fast-food-ul, ceea ce poate menţine stabilitatea veniturilor Sphera Franchise Group (SFG), operatorul în regim de franciză al restaurantelor KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România. Consumatorii pot alege însă să mănânce mai mult acasă.

„Trebuie să construieşti un portofoliu mai diversificat, mai puţin expus poate către zona de tehnologie dacă vorbim de portofolii globale şi mai puţin expus la ciclul economic, deci sectoare ciclice, probabil cu expunere mai prudentă. Chiar şi anumite părţi ale industriei financiare se pot dovedi mai reziliente“, a spus Horia Braun, CEO al Erste Asset Management, în emisiunea de burse ZF Deschiderea de astăzi.

Astfel, deşi sectorul bancar poate fi considerat ciclic, Banca Transilvania (TLV) este cea mai mare instituţie de credit din România, având o bază solidă de clienţi şi un portofoliu diversificat, ceea ce îi oferă o anumită rezilienţă în faţa fluctuaţiilor economice.

Şi BRD SocGen (BRD) poate fi inclusă în acest grup, fiind una dintre băncile majore din România. Stabilitatea financiară şi diversificarea activităţilor sale o fac mai puţin vulnerabilă la crize economice.

Sectorul sănătăţii este, de asemenea, unul considerat defensiv. În indicele de referinţă BET al BVB se află o singură reprezentantă – MedLife (M), operator de servicii medicale private. De menţionat însă că în astfel de perioade investitorii pot alege să meargă în sectorul de stat, unde cheltuielile sunt mai mici. MedLife este mai degrabă o companie de creştere, care nu oferă dividende.

Dacă ne uităm dincolo de prima ligă bursieră, în eşalonul doi al Bursei, desigur că putem găsi şi alte acţiuni defensive, cum ar fi cele ale producătorilor de medicamente – Antibiotice Iaşi (ATB) şi Biofarm (BIO), care beneficiază de o cerere constantă, menţinându-şi astfel stabilitatea financiară.

Investitorii aleg acţiuni defensive pentru a-şi proteja portofoliile de riscurile asociate cu recesiunile economice sau alte perioade de incertitudine. Deşi nu oferă întotdeauna randamente spectaculoase în perioade de creştere economică puternică, ele sunt apreciate pentru capacitatea lor de a menţine valoarea în perioade de scădere a pieţei.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24