Burse - Fonduri mutuale

Care este strategia Enel, cel mai mare grup de utilităţi din Europa cu operaţiuni şi în România, pentru următorii trei ani: 13 mld. euro în tranziţie energetică, dividende mai mari pentru acţionari

Care este strategia Enel, cel mai mare grup de...

Autor: Liviu Popescu

26.11.2019, 12:04 371

Enel, cel mai mare grup de utilităţi din Europa, cu operaţiuni şi în România, urmează să investească 13 miliarde de euro în proiecte de tranziţie energetică, pe baza celor două tendinţe principale de decarbonizare şi electrificare, şi totodată îşi propune să livreze acţionarilor dividende mai mari faţă de anii precedenţi în contextul estimărilor pozitive de profitabilitate.

„Planul pe care îl prezentăm astăzi subliniază succesul modelului de afaceri sustenabil şi integrat pe care l-am urmat începând cu 2015, care vizează oportunităţile din sectorul energetic conectate la tendinţele globale de decarbonizare şi electrificare. Datorită acestei abordări, Enel este acum o organizaţie mai sustenabilă, mai eficientă şi mai profitabilă, cu un profil de risc considerabil mai redus şi cu o capacitate mai mare de adaptare rapidă la schimbare”, spune Francesco Starace, CEO şi director general al Enel, companie de utilităţi cu aproximativ 69 miliarde de euro capitalizare.

Starace este prezent marţi la Milano (Italia) la Capital Markets Day, eveniment organizat de Enel.

“Enel va accelera decarbonizarea mixului său de capacităţi de generare a energiei prin investiţii semnificative în creşterea celor din surse regenerabile, reducând în acelaşi timp producţia de energie termoelectrică. Pe drumul către decarbonizarea completă până în 2050, portofoliul nostru consistent de proiecte în domeniul surselor regenerabile va oferi vizibilitate mult după încheierea perioadei planului”, spune Starace.

Cu un randament de circa 38% de la începutul anului 2019, cu tot cu dividende, acţiunile Enel sunt printre cele mai performante de la bursa de la Milano, arată datele investing.com. Spre comparaţie, bursa de la Bucureşti, a doua cea mai performantă din Uniunea Europeană în 2019, a livrat investitorilor un randament de 44% cu tot cu dividende, arată datele BVB. Enel îşi propune să acorde dividende mai mari pentru anul viitor, însă acest lucru nu înseamnă neaparat randamente mai mari dată fiind dinamica pozitivă a preţului acţiunilor.

Dar ca repartizare din profit către acţionari, printre care Guvernul Italian cu 23,6%, dar şi alţi investitori precum Vanguard, BlackRock, Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei, Fidelity, sumele sunt mai mari faţă de anii precedenţi. Ultimii doi acţionari sunt prezenţi şi în România prin deţineri la companii listate, printre care şi Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din România.

“Enel va continua să plătească, pe întreaga perioadă a planului, cea mai mare sumă dintre cele două niveluri de referinţă - 70% din profitul net din activităţi curente al Grupului şi un Dividend Per Acţiune minim garantat (DPS), cu o rată anuală consolidată de creştere de 8,4% pentru DPS implicit şi 7,7% pentru DPS minim. DPS minim în creştere cu 1 eurocent / acţiune în 2020 şi 2021 faţă de planul anterior, cu o nouă ţintă de 0,40 euro / acţiune în 2022”, menţionează reprezentanţii Enel.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO