Burse - Fonduri mutuale

Care sunt brokerii care au castigat din cresterea tranzactiilor cu 157% in trim. I

Care sunt brokerii care au castigat din cresterea tranzactiilor cu 157% in trim. I
01.04.2010, 23:20 138

BRD-SocGen si Eastern Securities, firma de brokeraj asenatorului UDMR Attila Verestoy, au avut cele mai mari cresteriale tranzactiilor cu actiuni intermediate in primul trimestru peBursa datorita tranzactiilor de la Rompetrol Rafinare (RRC), iar peretail principalii castigatori au fost Broker Cluj, IntercapitalInvest si IEBA Trust.
Valoarea totala a tranzactiilor intermediate de firmele de brokeraja urcat la 4,2 mld. lei (peste 1 mld. euro) in primul trimestru,fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in careindicele BET a castigat peste 150%, iar indicele BET-FI s-a triplatde la finele lui martie 2009 pana in prezent. Astfel, cresterearulajelor s-a bazat in principal pe scumpirea actiunilor, dar si peinteresul mai ridicat al investitorilor locali, dar sistraini.
Tranzactiile din oferta de preluare derulata de kazahi la RompetrolRafinare si cele realizate in afara ofertei, direct pe Bursa, invaloare de circa 90 mil. euro, si cele din oferta de la RompetrolWell Services (PTR), de circa 6 mil. euro, au contribuit cu aproape10% la rulajul total din primul trimestru si au propulsat BRD siEastern Securities in topul primilor zece brokeri.
"In afara de tranzactiile din oferta, a crescut si numarulclientilor noi si s-au intensificat tranzactiile pentru clientiiexistenti", spune Daniel Pocorea, seful departamentului detranzactionare pe piata de capital al BRD-SocGen, care a urcat pelocul al doilea in topul intermediarilor de actiuni de pe Bursa, cuun rulaj total de 379 mil. lei (92,5 mil. euro). Tranzactiile de laRRC si PTR intermediate de BRD au totalizat circa 237 mil. lei (58mil. euro), potrivit raportarilor de pe Bursa.
KBC Securities a revenit pe primul loc in top, dupa ce pierduseprima pozitie la finalul anului trecut in favoarea BT Securities.Cu o crestere a tranzactiilor intermediate de 160%, apropiata decresterea pietei, KBC si-a pastrat cota de piata de peste12,5%.
Printre intermediarii care au pierdut teren in acest an se numaraBT Securities, Raiffeisen Capital & Investment, UniCredit CAIBSecurities si ING Bank, care au raportat cresteri de doua cifre alerulajelor, la jumatate fata de media pietei. ING a iesit din top10, dupa ce in primele trei luni ale anului trecut ocupase locul 4,avand o crestere de 17% a tranzactiilor intermediate.
Marii castigatori au fost insa brokerii independenti, care aureusit sa-si majoreze puternic rulajele, pe fondul unui interes mairidicat al investitorilor locali pentru piata de capital. IFB si-apastrat pozitia de cel mai mare intermediar independent, dar BrokerCluj a recuperat puternic, dupa ce la inceputul anului trecut apierdut semnificativ din cota de piata din cauza sanctiunilordictate de CNVM in urma fraudei de la Deva. Intre timp, Broker si-arestructurat reteaua si a reintrat puternic pe piata.
O crestere puternica au inregistrat si brokerii de la IntercapitalInvest, care si-au triplat tranzactiile intermediate si ca urmare alansarii unei noi platforme online.
Printre surprizele inceputului de an se numara si IEBA Trust, firmade brokeraj cu actionari greci, care si-a majorat de aproape optori tranzactiile intermediate.
"Pe partea de strategie, am atras noi segmente de clienti si amlansat recent o platforma online conectata direct la Bursa. Amschimbat si echipa de brokeri, aducand brokeri cu experienta. Peplan local ne adresam mai ales clientilor de retail, iar pe planextern am reusit sa atragem fonduri de investitii", explica LiviuStefan Arnautu, directorul general al IEBA Trust.
Pe segmentul tranzactiilor cu obligatiuni si titluri de stat, carea crescut puternic in acest an, majoritatea tranzactiilor suntintermediate de patru banci si o casa de brokeraj independenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO