Burse - Fonduri mutuale

Care sunt cele mai atractive acţiuni financiare de pe Bursă pentru dividende

Care sunt cele mai atractive acţiuni financiare de pe Bursă pentru dividende
13.03.2011, 23:53 867

BRD-Groupe SociétéGénérale (BRD), a doua bancă de pe piaţa locală, le propuneacţionarilor un dividend brut de aproape 0,18 lei/acţiune, cel maimic din ultimii cinci ani, astfel că pentru o acţiune BRD cumpăratăvineri la 14,1 lei, un investitor ar obţine un randament brut desub 1,3%.

Asta în condiţiile încare acţiunile celor cinci SIF-uri oferă randamente cuprinse între3,5% la SIF Banat-Crişana (SIF1) şi 7% la SIF Muntenia(SIF4).

În urmă cu doi ani,situaţia era inversă, în condiţiile în care BRD înregistra în 2008un profit record şi oferea dividende cu un randament de aproape 9%,în timp ce la SIF-uri, randamentele nu depăşeau 6,6%.

Între timp, însă,profitul BRD a scăzut puternic în ultimii doi ani (de la 1,35 mld.lei în 2008 la 500 mil. lei în 2010) din cauza creditelorneperformante.

De asemenea, banca aredus rata de distribuţie a dividendelor de la 37,5% în 2009 la 25%în prezent pentru a păstra mai mulţi bani şi pentru a-şi consolidacapitalurile proprii.

Scăderea randamentuluioferit de acţiunile BRD i-a determinat pe administratoriiSIF-urilor să adopte o strategie de dezinvestire din acţiunilebăncii, SIF-urile vânzând în ultimul an aproape 3% din capitalulbăncii din circa 25%, cât deţineau la finele lui 2009.

Unele SIF-uri aupreferat să investească banii obţinuţi din vânzarea de acţiuni BRDîn titlurile Fondului Proprietatea (FP), care ar putea oferi înacest an un randament al dividendului aproape dublu faţă de BRD, de2,6%. Cu alte cuvinte, la aceiaşi bani investiţi, acţiunileFondului Proprietatea le-ar putea aduce SIF-urilor profituri dublefaţă de BRD. Deţinerile SIF-urilor la FP sunt însă reduse cavaloare, comparativ cu cele din sectorul bancar, doar SIF Moldovaavând un pachet de peste 1% din FP, din care va încasa dividende de2,55 mil. lei, în condiţiile în care pentru 3,9% din BRD va primidividende de 4,84 mil. lei.

Într-un an, situaţias-ar putea schimba, însă, având în vedere că anul acesta ar puteafi cel mai slab pentru SIF-uri din punctul de vedere aldividendelor încasate de la firmele din portofoliu. BCR, a douabancă locală, la care SIF-urile deţin câte 6% din acţiuni, a propuspentru al doilea an consecutiv capitalizarea profitului, iar la BRDdividendul a scăzut cu 36%. Astfel, profiturile "pasive" obţinutede către SIF-uri au scăzut semnificativ, iar acestea sunt nevoitesă compenseze prin vânzarea de acţiuni din portofoliu. Aceastăstrategie nu permite însă SIF-urilor să distribuie dividende preamari, deoarece au nevoie ca o parte din bani să fie reinvestiţi,pentru a menţine profitabilitatea pe termen lung.

De aici bătăliaconstantă între conducătorii SIF, care încearcă să păstreze cât maimult din profituri în interiorul companiei şi acţionari, care vordividende cât mai mari.

SIF Oltenia (SIF5)le-a propus acţionarilor un dividend de 0,075 lei/acţiune, înscădere cu 53% faţă de anul trecut, după ce şi profitul s-a reduscu peste 56%. "Noi vedem această ştire ca fiind negativă, deoarecepiaţa se aştepta probabil la o rată de distribuţie mai mare, avândîn vedere că SIF5 obişnuia să aibă cea mai mare rată dintreSIF-uri", susţin analiştii Raiffeisen Capital & Investment. Dealtfel, acţiunile SIF5 au pierdut vineri 2,6%, cea mai marecorecţie la nivelul SIF-urilor.

Pe de altă parte, BRDar putea creşte nivelul dividendelor în următorii ani, considerăanaliştii Raiffeisen, care estimează că randamentul dividendului laBRD ar putea urca anul viitor la 5%.

Şi în cazul FonduluiProprietatea (FP), dividendele ar putea creşte chiar de anulviitor, având în vedere că strategia fondului este de a distribuiacţionarilor profiturile provenite din dividendele pe care elînsuşi le încasează de la companiile din portofoliu. OMV Petrom,cea mai mare companie din portofoliul FP, ar putea relua anulacesta distribuţia de dividende după doi ani de pauză, ceea ce araduce automat o creştere semnificativă a profituluifondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO