Burse - Fonduri mutuale

Care sunt cele mai profitabile actiuni si fonduri mutuale din ultimul an

Care sunt cele mai profitabile actiuni si fonduri mutuale din ultimul an
03.03.2010, 23:05 997

Actiunile constructorului de conducte magistrale pentru gazenaturale Condmag Brasov (COMI) au inregistrat de departe cea maimare crestere de pe Bursa in ultimul an, de 600%, in timp cecompania-mama a Condmag, Dafora Medias (DAFR) a avut a douacrestere de pe piata, de 500%.

Practic, cine ar fi investit in urma cu un an 1.000 de lei inactiuni Condmag ar fi obtinut un profit de 6.000 de lei, iar oinvestitie de 1.000 de lei in Dafora ar fi adus un castig de 5.000de lei. In acelasi interval, un depozit bancar ar fi oferit odobanda de maximum 150 de lei.

Ambele companii sunt controlate de omul de afaceri GheorgheCalburean din Medias, care poate fi considerat astfel principalulcastigator al revenirii din ultimul an de pe Bursa. Pe de altaparte, actiunile celor doua companii pierdusera peste 90% de lafinele lui 2007 pana la inceputul lui martie 2009, astfel ca pentruun investitor care a avut actiunile in portofoliu in ultimii treiani cresterea din ultimul an a recuperat doar o parte dinpierderile anterioare.

Printre cei mai inspirati investitori de pe Bursa se numara insafratii Cristescu, care au cumparat in urma cu un an 5% dinactiunile Dafora Medias (DAFR) cu o investitie de circa 1,4 mil.lei. In prezent, participatia lor valoreaza peste 7,1 mil. lei,profitul lor fiind de 5,7 mil. lei, adica 400% din investitiainitiala.

Condmag si Dafora au inregistrat si de la inceputul anuluiprintre cele mai mari cresteri de pe Bursa, de circa 30%.

Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti (IMP), controlat deomul de afaceri Dan Ioan Popp, a avut a treia crestere de pe Bursain ultimul an, de peste 480%, in conditiile in care companiapierduse anterior aproape 95% din valoare. Companiile cu afaceri insectorul imobiliar au fost printre cele mai taxate de investitoriin 2008, din cauza problemelor de finantare la nivelul intreguluisector, insa au inregistrat printre cele mai puternice revenirianul trecut. De exemplu, actiunile dezvoltatorului imobiliaraustriac Immoeast au fost cele mai profitabile din lume in 2009,sporindu-si de opt ori valoarea.

La inceputul lui martie 2009, cand Bursa de la Bucuresti si-ainceput revenirea, capitalizarea Impact ajunsese la circa 7 mil.euro, in conditiile in care in 2007, compania era evaluata la peste300 mil. euro. In prezent, compania valoreaza pe Bursa circa 38mil. euro.

Actiuni precum Broker Cluj (BRK), Biofarm Bucuresti (BIO) siCompa Sibiu (CMP) spun in linii mari aceeasi poveste: dupaprabusiri de peste 90% in 2008 si la inceputul lui 2009, aurecuperat la fel de rapid, pe masura ce temerile investitorilorlegate de ele s-au risipit.

SIF-urile si bancile au fost insa motorul revenirii Bursei inultimul an. Sectorul bancar, odata ce a depasit problemele delichiditate de la finele lui 2008 si lucrurile s-au linistit lanivel international, a recuperat rapid, astfe se explica cumactiuni precum Banca Transilvania sau Erste au castigat peste 250%intr-un an.

SIF-urile, propulsate si de discutiile privind majorareapragului de detinere, au recuperat si mai puternic, inregistrandcresteri de pana la 390%, in cazul SIF Moldova.

Pe piata fondurilor mutuale, diferenta au facut-o actiunile dinportofoliul fiecarui fond, cat si rapiditatea cu careadministratorii si-au crescut expunerea pe Bursa la primele semnede revenire.

De exemplu, BT Maxim, cel mai performant fond in ultimul an, acastigat mizand pe SIF-uri si Banca Transilvania si avand inca dinmartie 2009 o expunere de peste 75% pe Bursa, la fel ca si BTIndex. Raiffeisen Romania Actiuni, care a realizat a douaperformanta din piata, a mizat pe BRD, Erste, Biofarm siSIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO