Burse - Fonduri mutuale

Care vor fi cele mai atractive sectoare de la bursă în 2018? Analişti: Sectorul energetic şi sectorul bancar. “Randament mediu de 6-7% pe anul viitor”

Care vor fi cele mai atractive sectoare de la bursă în...

Autor: Liviu Popescu

05.12.2017, 13:01 1256

Sectorul energetic şi sectorul bancar vor fi anul viitor printre cele mai atractive pentru investitorii la bursa de valori Bucureşti, iar companiile plătitoare de divindende din indicele de referinţă BET ar putea plăti cote din profituri la un randament mediu de 6-7%, consideră analiştii prezenţi marţi la o conferinţă BVB. Totodată solicitarea statului către companiile pe care le controlează la bursă să distribuie 90% din profit spre dividende ar putea rămâne în picioare.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, cea mai mare casă de brokeraj de retail din România, se aşteaptă la dezvoltarea câtorva trenduri care au început deja spre finele acestui an. Unul dintre aceste trenduri este revenirea preţului la energie. 

“Unii ne-am bucurat, alţii au fost mai puţin bucuroşi, că preţurile au fost în scădere o perioadă mai lungă de timp, dar uitându-ne la cerere şi ofertă pe plan internaţional, este mai degrabă de aşteptat să nu mai vedem prea curând perioada de preţul scăzut al petrolului de 30-40 de dolari pe baril. Companiile petroliere vor face astfel profituri, vor investi, iar acest lucru se va vedea la companii precum Petrom, Romgaz”, spune Dumitrescu, citat de agenţia naţională de ştiri Agerpres.

Graţiana Ordean, analist financiar senior la Banca Transilvania, a doua instituţie de credit din România după valoarea activelor gestionate după BCR, spune că sectorul energetic încă are de crescut.

“Ne uităm şi la sectorul bancar, despre care considerăm că este încă subevaluat. Este un moment foarte bun să investim pe bursă. Dacă nu acum, atunci când?”, spune Graţiana Ordean.

Mihai Căruntu, senior analist la BCR, se aşteaptă ca preţul gazelor naturale să fie în creştere şi consideră că emitenţii plătitori de dividende din indicele BET ar putea plăti dividende cu un randament mediu de 6-7%. Şi ceilalţi analişti au fost de acord cu randamentul indicat de Căruntu.

Marius Pandele, analist financiar la Prime Transaction, una dintre cele mai active case de brokeraj pe partea de analiză bursieră, consideră că sectorul bancar are un potenţial ridicat mai ales în contextul creşterii dobânzilor, ceea ce implicit va înseamna venituri mai mari pentru instituţiile de credit.

“În continuarea statul va avea nevoie de bani, iar memorandumul adoptat în acest an cu privire la distribuţia a 90% din profitul sub formă de dividende este posibil să rămână în picioare”, spune Pandele.

El spune că sunt de urmărit şi unele companii care ulterior au fost ţintă unor achiziţii.

“'Cred că sunt de urmărit şi oportunităţi de genul Albalact, care ar putea fi achiziţionate de un fond de investiţii, de un investitor mare, însă aici pot intra şi noile listări la BVB. Tot timpul când s-a întâmplat aşa s-au câştigat bani mulţi, dar trebuie să ai inspiraţie şi să stai în expectativă”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO