Burse - Fonduri mutuale

Carnagiu pe bursa canadiană. Acţiunile proprietarului Roşia Montană s-au prăbuşit în deschidere cu 70%. Un fond din România are pierderi mari

Carnagiu pe bursa canadiană. Acţiunile proprietarului...

Autor: Anca Dumitrescu

09.09.2013, 18:40 5732

Titlurile Gabriel Resources au coborât la un minim de 0,43 dolari pe unitate, cu 70% mai jos decât cotaţia de deschidere, după ce au fost iniţial suspendate de la tranzacţionare în urma declaraţiilor premierului Victor Ponta privind proiectul Roşia Montană.

Ulterior, cotaţiile s-au întors până la 0,57 dolari pe acţiune, iar scăderea s-a limitat la 61,2%, la ora transmiterii acestei ştiri.

Imediat după deschidere titlurile au urcat uşor la 1,11 dolari, pentru ca apoi să coboare brusc până la 0,45 dolari pe unitate.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră, adăugând: "Şi cu asta, basta!".

Ponta a spus că, având în vedere poziţiile exprimate de grupurile politice, soluţia în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi şi la Camera Deputaţilor.

Premierul a mai spus că în cazul proiectului Roşia Montană a dorit ca Guvernul să nu aibă o răspundere asupra acestuia, pentru a nu plăti despăgubiri, însă a precizat că "în mod sigur" compania canadiană va intenta un proces şi cel mai probabil se vor plăti despăgubiri.

Anterior, preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu a declarat luni că el consideră că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar e mai important decât datele tehnice.

Cel mai mare acţionar al Gabriel Resourses este fondul de hedging Paulson&Co, al miliardarului John Paulson, care este căsătorit din anul 2000 cu românca Jeni Zaharia, devenită ulterior Jenny Paulson. Fondul deţine 61,42 mil de titluri ale Gabriel Resourses, respectiv o participaţie de 16%.

Miliardarul Paulson a pierdut mai multe sute de milioane de euro anul pentru pariurile pe care le-a făcut pe preţul aurului, care a suferit o corecţie puternică în acest an.

Printre acţionarii Gabriel Resourses se numără şi firma de administrare a investiţiilor deţinută de Intercapital Invest, care administrează fondul listat pe bursă iFond Gold (IFG). Acesta avea la 31 august circa 34,55% din active în acţiuni ale companiei miniere.

Titlurile iFond Gold înregistrau astăzi pe bursa de la Bucureşti o corecţie de 7,4%, până la un preţ de 39,8 lei/acţiune şi un rulaj de 48.200 de lei.

iFond Gold a fost creat în anul 2010 ca un pariu pe proiectul Roşia Montană şi alte proiecte aurifere de pe plan local, precum cel al companiei Eldorado Gold şi a strâns 4 mil. lei de la investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO