Burse - Fonduri mutuale

Carpatica Invest: 75% din emitenti ar trebui scosi de la Bursa. Cum comentati?

Carpatica Invest: 75% din emitenti ar trebui scosi de la Bursa
19.07.2009, 17:16 19

Bursa de Valori a inchis saptamana trecuta in scadere, in ciuda evolutiei pozitive a principalilor indici internationali, care au inregistrat aprecieri usoare in ultima sedinta din saptamana.
"Pe Bursa s-a instalat o acalmie prelungita. Volumele de tranzactionare din ultimul timp sunt descurajante pentru orice investitor. Este greu sa atragi investitori in piata in conditiile in care datele si vestile privind economia reala din Romania nu sunt cele mai bune. In plus, cred ca cel mai important motiv pentru lipsa investitorilor sunt emitentii, care nu sunt deloc atractivi. Cu toate acestea, piata este bine promovata si se fac in continuare eforturi pentru a intari imaginea Bursei", spune Dorin Masca, broker la Carpatica Invest.
Acesta este de parere ca 75% din emitentii de la Bursa ar trebui sa fie scosi din piata, pentru ca "zapacesc" investitorii, referindu-se in special la companii listate pe Bursa RASDAQ.
"Avem in piata listate societati care nu sunt tranzactionate cu lunile. Practic, Romania este o tara in curs de dezvoltare care are mii de societati listate la Bursa. Din punctul meu de vedere, la Bursa ar trebui sa apara doar elita", spune Masca.
La Bucuresti, indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a inchis vineri in scadere cu 0,48%, in vreme ce BET-C, indicele general al pietei, a scazut cu 0,47%. Cea mai usoara depreciere a fost inregistrata de indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, acesta scazand doar cu 0,11%.
La nivelul intregii saptamani, BET a avansat in ultimele cinci sedinte cu aproape 3,8%, BET-C cu 3,3%, in vreme ce BET-FI a crescut cu 4%.
Pe plan international, indicele austriac ATX a inchis vineri in scadere cu 1,7%, in vreme ce CAC-ul francez a crescut cu aproape 0,6%, iar indicele german DAX cu 0,4%. In Statele Unite, ultima sedinta de tranzactionare a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o crestere de aproape 0,4%. "Saptamana viitoare nu cred ca ne putem astepta la ceva pozitiv, mai ales daca si pietele internationale vor inregistra corectii. Ultimele sedinte de tranzactionare au fost bune pentru indicii externi si de regula, dupa astfel de cresteri, apar si corectii. Pana acum piata a avut conditiile necesare pentru a creste, insa acest lucru nu s-a intamplat si nu stiu ce ar mai putea duce la o apreciere a Bursei de la Bucuresti", spune Masca.
La nivelul lichiditatii, Bursa de Valori nu a depasit media de tranzactionare din ultima perioada, investitorii plasand in piata circa 7 mil. lei (1,6 mil. euro) vineri. Spre deosebire de primele sedinte din saptamana, atunci cand la Bursa s-au realizat tranzactii importante cu obligatiuni, investitorii au ocolit vineri aceste instrumente.
Cea mai mare lichiditate de la Bursa a fost inregistrat vineri de actiunile Banca Transilvania (simbol TLV), acestea atragand investitii totale in valoare de circa 1,3 mil. lei (0,3 mil. euro).
"Cred ca volumele de tranzactionare din ultima perioada au fost fara precedent in ultimii cinci - sase ani. Cine a intrat in piata si a cumparat nu vrea sa vanda in momentul de fata, pentru ca preturile sunt mici. In aceasta situatie, in care nu exista cumparatori, nici piata nu poate sa urce", spune Masca.

De urmarit saptamana aceasta

  • Evolutia pietelor europene, in conditiile in care saptamana trecuta acestea au inregistrat aprecieri importante
  • Evolutia pietei de la New York, dupa avansul de 7% de saptamana trecuta
  • Evolutia petrolului si a societatilor care activeaza in sectorul energetic, dupa ce titeiul a avansat vineri pentru a cincea zi consecutiva 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO