Burse - Fonduri mutuale

Câştigătorii premiiilor BVB pentru 2021: de la brokeri la cele mai performante fonduri mutuale şi de pensii, la randamente şi top lichiditate. Ministrul Câciu: Ar trebui să ducem economiile populaţiei şi companiilor mici în zona bursieră

Câştigătorii premiiilor BVB pentru 2021: de la brokeri...

Autor: Eduard Ivanovici

18.02.2022, 00:04 1840

Din rândul celor 17 premii, unul a mers către cel mai apreciat jurnalist pe piaţa de capital în anul 2021, câştigător fiind pentru al doilea an la rând Liviu Popescu, editor ZF.

Pe 17 februarie 2022, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei locale de capital, a premiat performerii anului 2021 în cadrul unui eveniment la care au participat ministrul finanţelor, Adrian Câciu, reprezentaţi ai compa­niilor listate, brokeri, admi­nistra­tori de pensii private, admi­nistratori de fonduri mutuale.

„Dincolo de partea fi­nanciară, care poate ajuta capitalul de pe Bursă, cred că avem nevoie de un parte­neriat real şi o consolidare a ceea ce înseamnă instru­mentele de educaţie financiară la scară largă pentru că ar trebui să ducem economiile populaţiei şi companiilor mici în zona bursieră. Ar trebui să ducem mult mai mult capital către zona de investiţii pe active şi nu pe partea pasivă“, spune Adrian Câciu, ministrul finanţelor publice.

Din cele 17 premii acordate de Bursă, unul a fost câştigat de Liviu Popescu, 30 de ani, editor al paginii de burse şi fonduri mutuale din cadrul Ziarului Financiar, votat de public drept cel mai apreciat jurnalist pe piaţa de capital în 2021. Pe locul doi s-a clasat Tibi Oprea, jurnalist ZF din toamna anului 2018. Lista completă poate fi consultată mai jos.

Celelalte premii includ cea mai mare ofertă publică iniţială primară a unei companii antreprenoriale, emitentul cu cea mai mare creştere a lichidităţii, cel mai performant fond Pilon II şi cel mai activ intermediar.

„Aceste premii sunt simbolice, adevăratele premii au fost primite cu ocazia fiecărei listări, a fiecărui plasament privat de succes, a ofertelor publice, şi au fost oferite direct de către toţi cei care fac parte din acest ecosistem numit piaţă de capital“, spune Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

 „Premiile pe care le acordăm astăzi sunt o recunoaştere a performanţelor obţinute într-un an în care noutatea, inovaţia şi schimbarea au fost la ordinea zilei. Am încheiat anul 2021 cu mai multe companii la cota bursei, noi instrumente financiare disponibile investitorilor, mai mulţi investitori de retail şi o mai mare deschidere a populaţiei faţă de investiţiile la bursă. Ne menţinem obiectivul de a creşte lichiditatea şi de creşte reprezentativitatea bursei în economie. Avem premise foarte bune şi ne bazăm pe un interes ridicat al companiilor pentru finanţarea prin bursă,“ spune Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

 

Lista completă a câştigătorilor pentru performantele din anul 2021:

1. Cea mai mare ofertă publică iniţială primară a unei companii în 2021: Aquila (74 mil. euro)

2. Cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţa principală în 2021: Banca Transilvania (2,23 mld. lei)

3. Cea mai tranzacţionată acţiune pe AeRO în 2021: Safetech Innovations (90 mil. lei)

4. Cel mai mare randament al unei companii din BET-XT în 2021: BRK Financial Group (245%)

5. Emitentul cu cea mai mare creştere a lichidităţii în 2021: TeraPlast (500 mil. lei)

6. Brokerul anului 2021: Swiss Capital (5 mld. lei, adică 24% din total)

7. Cel mai activ intermediar pentru creşterea lichidităţii în 2021: BRK Financial Group

8. Intermediarul companiilor pe piaţa AeRO în 2021: TradeVille (10 din 23 de listări)

9. Cel mai activ intermediar pe ambele pieţe ale BVB în 2021: BT Capital Partners

10. Premiu pentru inovaţie în 2021: Autonom Services (bonduri de 48 mil. euro)

11. Premiul pentru implementarea şi promovarea finanţărilor verzi: Raiffeisen Bank (400 mil. lei şi 1,2 mld. lei)

12. Premiul pentru implementarea şi promovarea finanţărilor verzi: BCR (500 mil. lei)

13. Cel mai performant fond de pensii private Pilon II din 2011 în 2021: Generali Pensii (7,09% pe an)

14. Cel mai performant fond de pensii private Pilon III: Allianz-Ţiriac Pensii Private (6,96%)

15. Cel mai performant fond de investiţii local în 2021: OTP Asset Management (40%)

16. Cel mai apreciat jurnalist pe piaţa de capital în 2021. Votul publicului: Liviu Popescu, ZF

17. Cea mai bună comunicare cu jurnaliştii a unui emitent în 2021: TeraPlast

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO