Burse - Fonduri mutuale

Câştigătorul alegerii lui Trump: cuprul, care s-a apreciat cu 11% doar într-o săptămână

Câştigătorul alegerii lui Trump: cuprul, care s-a...

Autor: Dan Grigore Ivan

14.11.2016, 00:00 326

Preţul cuprului, metal care se foloseşte în principal în producţia de sârmă şi cabluri, s-a apreciat săptămâna trecută cu aproape 11%, la aproximativ 5.600 de dolari pe tonă, pe bursa de mărfuri de la Londra, ca urmare a alegerii republicanului Donald Trump la conducerea celei mai mari economii a lumii.

Trump a promis investiţii semnificative în infrastructură, ceea ce ar putea duce la o cerere mai mare a metalului.

Zincul, folosit în procesul de galvanizare a oţelului - pentru a ridica nivelul de rezistenţă la coroziune -, sau nichelul, folosit în aliaje cu oţelul, cuprul sau aluminiul, înregistraseră deja creşteri importante în acest an, de peste 60% şi respectiv 38%. Săptămâna trecută, cotaţia zincului a avansat cu 4%, în timp ce preţul nichelului a crescut cu 7%.

Creşterile materiilor prime au antrenat şi aprecierea companiilor miniere. Valoarea de piaţă a Antofagasta (ANTO: LSE), companie minieră specializată în exploatarea cuprului, listată pe bursa de la Londra, a crescut cu peste 32% doar săptămâna trecută, până la o capitalizare bursieră de 7 miliarde lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO