Burse - Fonduri mutuale

Cât a pierdut statul la bursă în două zile prin scăderea Romgaz şi OMV Petrom?

Cât a pierdut statul la bursă în două zile prin...

Autor: Tibi Oprea

30.12.2022, 00:00 1900

Circa 1,2 miliarde de lei a pierdut Ministerul Energiei în două zile de scăderi ale acţiunilor Romgaz (SNG şi OMV Petrom (SNP) ca reacţie la proiectul de Ordonanţă de Urgenţă referitor la supraimpozitarea profiturilor companiilor din energie anunţat de Guvern, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, în contextul în care OMV Petrom a scăzut pe bursă cu circa 7,8% în această săptămână, deţinerea de 20,7% a statului român la unicul producător local de petrol şi gaze, controlat la austriecii de la OMV (51,2%), a ajuns să valoreze circa 5,4 mld. lei, cu 464 mil. lei mai puţin decât înaintea anunţării proiectului de OUG.

În acelaşi timp, deţinerea de 70% pe care statul român o are la producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz valorează astăzi puţin peste 10 mld. lei, scăzând cu 769 mil. lei în aceeaşi perioadă, arată calculele ZF.

Companiile active în extracţia ţiţeiului, a gazelor naturale sau cele care sunt implicate în fabricarea produselor petroliere ar putea fi subiectul unei noi taxe pe profitul din 2022 şi 2023, arată proiectul de OUG. Astfel, cele mai afectate companii de noua propunere ar fi OMV Petrom şi Romgaz.

“În cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022 respectiv 2023 depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile faţă de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu cota de 60%”, se arată în proiect.

În acest moment, producătorii de gaze plătesc oricum un impozit pe veniturile suplimentare obţinute din vânzarea gazului natural, dar prin acest OUG ar fi taxate şi producţia de petrol şi cea de produse petroliere.

OMV Petrom a terminat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 9,1 miliarde de lei, în creştere semnificativă faţă de nivelul de 1,6 miliarde de lei din 2021, în timp ce Romgaz a terminat primele nouă luni cu un profit net de 2,6 miliarde de lei, aproape dublu faţă de perioada similară a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO