Burse - Fonduri mutuale

Cât au câştigat anul trecut investitorii în fondurile închise listate la bursă

Cât au câştigat anul trecut investitorii în fondurile...

Autor: Roxana Pricop

19.02.2014, 21:05 902

Cele mai profitabile fonduri închise listate la bursă au fost anul trecut cele cu investiţii în acţiuni (STK Emergent şi iFond Financial), în timp ce perdantul a fost iFond Gold, care a investit în acţiunile companiilor miniere lovite în plin de declinul aurului de anul trecut.

La bursa din Bucureşti se tranzacţionează unităţile a trei fonduri închise de investiţii: STK Emergent (simbol bursier STK), iFond Financial România (IFR) şi iFond Gold (IFG). Dintre acestea, STK Emergent este cel mai mare, cu active de 70 mil. lei, urmat de IFR cu 10 mil. lei în gestiune şi IFG cu active 870.000 lei la finalul lunii decembrie.

În 2013, STK Emergent a obţinut un profit de 6,95 mil. lei cu 50% sub câştigul din 2012. Principalele investiţii ale fondului sunt acţiunile celor cinci SIF-uri şi ale Băncii Transilvania, care deţin o pondere de aproape 50% din active.

Anul trecut, acţiunile SIF-urilor au crescut în medie cu circa 11%, iar cele ale Băncii Transilvania au avansat cu 30%. De asemenea, fondul mai are circa 30% din active plasate în active imobiliare, respectiv în vehiculul de investiţii STK Properties. Anul trecut, fondul şi-a lichidat investiţia în acţiunile Erste Bank, în valoare de 7 mil. lei la 30 iunie 2013, şi în acţiunile BRD, în valoare de 8,6 mil. lei la 30 septembrie 2013.

„Anul 2012 a fost un an excepţional pentru noi, mare parte din profit fiind făcut din investiţiile în acţiunile SIF-urilor care în 2013 nu au mai crescut aşa de mult. Astfel că profitul din 2013 a scăzut faţă de cel din anul precedent“, a spus Nicolae Pascu, directorul general al STK Financial, societatea care administrează fondul STK Emergent.

Anul trecut, fondul a distribuit pentru prima dată dividende de la înfiinţare, în valoare de 5,4 mil. lei. „Vom distribui şi în acest an dividende. Nu întreg profitul va merge spre dividende. În perioada următoare vom stabili cât anume din profit va fi distribuit spre investitori“, a mai spus Pascu de la STK Financial.

Al doilea fond închis listat la bursă care a raportat profit în 2013 este iFond Financial România, cu un câştig de 2,58 mil. lei, dublu faţă de anul precedent. Principalele investiţii ale fondului sunt acţiunile Fondului Proprietatea (35% din active), cele ale SIF-urilor (32,5%) şi 14% din active au fost plasate în acţiunile Bursei de Valori Bucureşti. Acţiunile FP au crescut cu peste 50% anul trecut, graţie distribuţiei de cash către acţionari şi a răscumpărărilor, iar cele ale Bursei cu peste 62%, graţie listărilor dar şi a venirii unui noi director general la bursă.

„Activul net unitar al iFond Financial a cu­noscut o apreciere de cca 35% în 2013, depăşind cu mult performanţa indicelui BET, care a crescut cu 26%, şi pe cea a indicelui BET-FI, care a crescut cu 23,32%. Performanţa bună obţinută de iFond Financial se datorează mizei administrării pe acţiuni Fondul Proprietatea şi Bursa de Valori Bucureşti, expunerea pe aceşti emitenţi fiind menţinută ridicată în 2013“, a spus Andreea Gheorghe, directorul general al societăţii Intercapital Investment Management, care administrează fondul. Anul 2013 a fost dificil pentru iFond Gold cu investiţii în companii din sectorul aurifer. Anul trecut, fondul a raportat o pierdere de 1,26 mil. lei, cu 17% peste pierderea din anul precedent. Activele fondului au scăzut puternic de la 2,14 mil. lei la 870.000 lei la finalul anului 2013.

„Evoluţia negativă a valorii unitare a activului net la iFond Gold a fost determinată de trei factori principali: evoluţia cotaţiei aurului, evoluţia generală a sectorului minier aurifer şi de evoluţia proiectului Roşia Montană. Indicele S&P TSX Global Gold, ce urmăreşte evoluţia celor mai importante companii din sector listate pe piaţa canadiană, s-a depreciat în anul 2013 cu aproximativ 48%. Acţiunile Gabriel Resources s-au depreciat cu 66,95%“, a continuat Andreea Gheorghe.

La finalul anului 2013, principalele investiţii ale iFond Gold erau acţiunile Eldorado Gold Corporation (ELD), acţiunile companiei Yamana Gold Inc. (YRI) şi acţiunile Gabriel Resources (GBU), companie ce deţine majoritar proiectul românesc Roşia Montană. Anul trecut, cotaţia aurului a înregistrat un minus de 27%, cel mai mare declin din ultimele trei decenii, iar proiectul de la Roşia Montană nu a fost început.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO