Burse - Fonduri mutuale

Cât au câştigat investitorii care au participat la precedentele oferte pe bursă ale statului român

Cât au câştigat investitorii care au participat la...

Investitorii care „au prins primul tren” al listării companiei de stat Transgaz au marcat cele mai mari câştiguri, de 43% în prima zi de tranzacţionare, iar cei care au pariat pe acţiunile Transelectrica au înregistrat profituri de 36% după ce au subscris la oferta publică iniţială din iunie 2006.

Cea mai profitabilă ofertă a statului a fost Transgaz, desfăşurată în decembrie 2007. Preţul ofertei a fost de 191,92 lei iar în prima zi acţiunile s-au tranzacţionat la valoarea de 274,4 lei.

Oferta secundară a Transgaz, din aprilie 2013, le-a adus investitorilor de retail un câştig de 16% în prima zi de tranzacţionare, aceştia primind un discount de 5%. Preţul de subscriere s-a situat între pragurile 171 – 230 de lei iar preţul final a fost de 179 de lei pe acţiune.

Cea mai neprofitabilă ofertă iniţială a statului a fost însă Transelectrica, investitorii înregistrând o pierdere de 1,7% în prima zi de tranzacţionare.

Statul a demarat luni oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni a Nuclearelectrica, tranşa dedicată micilor investitori, care reprezintă 10% din totalul ofertei, fiind subscrisă în proporţie de 86% la finalul zilei.

Compania de stat Nuclearelectrica derulează în perioada 9 - 20 septembrie o ofertă prin care vrea să atragă fonduri nete de 272,8 - 369,3 milioane lei (61,7 - 83,5 milioane euro). Nuclearelectrica vrea să vândă 25,3 milioane de acţiuni noi, reprezentând 10% din capitalul social actual, la preţuri cuprinse între 11,2 lei/titlu şi 15 lei/titlu.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO