Burse - Fonduri mutuale

Cât au crescut bursele din lume în patru luni: Polonia plus 22%, America plus 6%, Germania plus 8%, Austria, plus 14%, România plus 16%

Cât au crescut bursele din lume în patru luni: Polonia...

Autor: Dan Grigore Ivan

02.05.2017, 00:02 268
Pieţele de capital de pe toate con­tinentele au avansat şi în luna aprilie, continuând evoluţia pozitivă din acest an. În ultima lună însă, evoluţia ma­rilor indici bursieri a fost influenţată mai mult de evenimentele din Europa, faţă de perioada recentă când scena ame­ricană a dat cele mai puternice semnale pieţelor de capital.

Victoria lui Emmanuel Macron în pri­mul tur de scrutin din Franţa a repre­zentat evenimentul central al lunii aprilie şi a împins cotaţiile acţiu­nilor în sus, în condiţiile în care o even­tuală victorie a candidatului proeuro­pean, anunţată de altfel de sondajele de opinie, reprezintă, în viziunea in­ves­ti­torilor, eliminarea unui risc ma­jor de pe lista ameninţărilor din 2017. Em­manuel Macron, 39 de ani, ar deveni cel mai tânăr preşedinte din toată isto­ria Franţei, iar alegerea sa s-ar putea dovedi decisivă în implemen­tarea la ni­velul zonei euro a unei uniuni fiscale. La Paris, indicele CAC 40 a cres­cut în luna aprilie cu peste 2%, după ce în prima şedinţă de tranzac­ţio­nare după rezultatul electoral, refe­rinţa bursei pariziene a crescut cu 4%, iar acţiunile unor bănci au înregistrat aprecieri şi de peste 10%. Pentru industria luxului ultimul an a fost foarte fertil, cele mai mari aprecieri din Oraşul Luminilor fiind consem­nate de grupurui din acest domeniu.

În ultimul an, indicele CAC 40 a crescut cu 18,93%, în vreme ce valoarea de piaţă a holdingului LVMH, deţinut de Bernard Arnault, cel mai bogat om al Franţei, a crescut cu 56%, până la peste 114,8 miliarde euro. Creşterea puternică de care a beneficiat grupul de lux ce reuneşte branduri de lux precum Louis Vuitton, Moet, Dom Perignon, Sephora sau TAG Heure a ridicat averea lui Arnault până la 51,7 miliarde dolari, ocupând locul al 11-lea în topul celor mai bogaţi oameni ai planetei.

Nu doar valoarea de piaţă a lui grupului lui Arnault a crescut în ultima perioadă, ci şi capitalizarea bursieră a Kering, ce are în portofoliu branduri precum Gucci, Yves Saint Laurent, Brioni, Alexander McQueen sau Balenciaga, a avansat în ultimele 12 luni cu 90%, până la 35,9 miliarde euro. Kering este deţinut de Francois Pinault, a cărei avere este estimată la 19 miliarde dolari, el fiind şi proprietarul ziarului Les Echos.

Bursa de la Frankfurt a crescut în aprilie cu 1,02%, în vreme ce de la începutul acestui an afişează o apreciere de 8%. Dintre cei 30 de constituenţi ai indicelui DAX, referinţa pieţei de capital germane, doar doi sunt în teritoriul negativ în ultimul an.

Bursa de la Londra a scăzut în acestă lună, indicele FTSE 100 coborând cu 1,62%. Referinţa bursei de pe malurile Tamisei afişează un avans modest de 0,86% de la începutul acestui an şi nu a mai putut să se racordeze la mişscările marcate de optimismul din ultima vreme.

În regiune, bursa de la Varşovia a crescut doar în luna aprilie cupeste 9%, ceea ce înseamnă că în 2017 avansul referinţei poloneze este de 22%, cea mai mare creştere din clubul ţărilor membre ale Uniunii Europene, detronând astfel indicele BET, a cărei creştere este de aproximativ 16% în aceeaşi perioadă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO