Burse - Fonduri mutuale

Cât costă să tranzacţionezi online la Bursa de la Bucureşti printr-un broker: comisioane între 0,3% şi 0,8%

Finanţe personale

Cât costă să tranzacţionezi online la Bursa de la...

Autor: Tibi Oprea

06.08.2019, 00:07 1751

Un investitor care vrea să tranzacţioneze la Bursa de la Bucureşti plăteşte comisioane brokerului cuprinse între 0,3% şi 0,8% în funcţie de intermediarul ales şi de suma pusă la bătaie, potrivit datelor agregate de ZF. La cumpă­ra­re, investitorul mai poate fi comisionat şi cu o taxă aplicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care poate sau nu să fie inclusă în comisionul practicat de broker.

Pentru a tranzacţiona acţiuni la Bursa românească, un po­tenţial investitor poate opta fie pentru metoda online, de obi­cei cea mai ieftină, fie pentru tranzacţionare asistată de către un broker, acesta fiind comisionat atât la vânzare, cât şi la cumpărare.

Casele de brokeraj practică în general, dar nu obliga­to­riu, o sumă minimă cu care investitorul începe tranzac­ţio­narea, care poate varia. În funcţie de rulajul pe care îl înre­gis­trează un investitor, comisionul poate să scadă sau să creas­că. Cu cât investitorul este mai activ, adică efectuează tran­zacţii cât mai multe şi de o valoare cât mai ridicată, rata comisionului scade.

De exemplu, suma minimă pentru deschiderea de cont la Tradeville, cel mai mare broker de retail din România, este de 10.000 de lei, în timp ce valoarea comisionului de tranzacţionare variază între 0,65% pentru sume mai mici de 300.000 de lei şi 0,3% pentru sume de peste 1,5 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO