Finanţe personale

Cât de îndatorată este Digi comparativ cu circa 50 de companii telecom din Europa

18 sep 2018 Autor: Liviu Popescu

Digi, companie care a stabilit cea mai mare listare privată la bursa de la Bucureşti, prezintă un grad de îndatorare calculat ca raport între datoria netă şi profitul operaţional (net debt/EBITDA) de 2,9, ceea ce poziţionează operatorul de telecomunicaţii pe locul 11 în rândul a circa 50 de companii europene din acelaşi sector de activitate, potrivit datelor furnizate ZF de către BT Equity Research care au ţinut cont de indicatorii pe S1/2018..

Pe de altă parte, gradul de îndatorare calculat ca raport între datoriile totale şi capitalurile proprii atribuibile acţionarilor (total debt/total equity) este de 613%, al doilea cel mai ridicat din rândul analizei ZF.

„Total datorii/capitaluri proprii este un indicator care măsoară mai mult solvabilitatea unei companii, adică în ce măsură datoriile totale ale firmei sunt acoperite de active, fie ele pe termen scurt sau lung. Mai arată în ce proporţie firma se finanţează prin datorii sau prin bani de la acţionari. Cu cât indicatorul este mai mare, cu atât firma se finanţează mai mult prin datorii“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management.

El adaugă că indicatorul total datorii/capitalurii proprii nu ţine totuşi cont de profitabilitatea companiei sau în ce măsură firma poate să-şi plătească datoriile, neajuns care este compensat de indicatorul datorii nete/EBITDA.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.09.2018

 
Cuvinte cheie:
Digi
, bursa
, indatorar
, e datorii
, companii telecom
, actionari
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide