Burse - Fonduri mutuale

Cât de ieftină sau scumpă este bursa locală. Cum se tranzacţionează cele 20 de acţiuni din prima ligă bursieră de la Bucureşti comparativ cu profiturile nete ale acestor companii: de la un PER de 3x la Petrom şi Alro, până la 51,8x la MedLife şi 81,9x la TeraPlast

Cât de ieftină sau scumpă este bursa locală. Cum se...

Autor: Tibi Oprea

26.03.2023, 11:46 3563

Indicele principal BET se tranzacţionează la un multiplu PER de 7,9x Analist: Dividendele anuale oferite de companiile din BET sunt în medie de circa trei-patru ori mai atractive decât cele din Europa sau SUA.

Acţiunile celor 20 de compa­nii incluse în indicele prin­cipal BET al Bursei de Valori Bucureşti se tran­zacţio­nează la indicatori PER (raportul capitalizare/profit net) care pornesc de la 3x în cazul OMV Petrom şi Alro Slatina şi ajung la 51,8x la MedLife şi chiar 81,9x la TeraPlast Bistriţa. Spre comparaţie, indicele de referinţă BET se tranzacţionează la un PER de 7,9x, conform calculelor realizate de TradeVille pe baza preţurilor din 17 martie şi a rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022.

„Multiplul PER al indicelui BET este de aproape trei ori mai mic decât cel al indicelui bursier american S&P 500, respectiv 20,9x şi mai mic decât multiplul PER al indicelui german DAX, care este de 11,9x. La nivelul companiilor din compoziţia indicelui BET, valoarea medie a multiplului PER a fost de 13,6x, jumătate dintre companiile cuprinse în indice având un multiplu PER mai mic decât 6,2x“, spune Alexandru Dobre, departamentul Equity Research al TradeVille, pentru ZF. Un PER mai mare poate însemna fie o supraevaluare a companiei, fie aşteptări foarte sau mai optimiste din partea pieţei. Indicatorul PER este cel mai des utilizat multiplu de evaluare a companiilor listate la bursă şi se calculează ca preţul acţiunii împărţit la profitul pe acţiune (EPS) sau ca valoarea bursieră a companiei împărţită la profitul net. Rezultatul obţinut poate fi interpretat ca numărul de ani necesari pentru ca preţul plătit în prezent pentru o acţiune să fie recuperat din profiturile acesteia, dacă profiturile rămân constante.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO