Burse - Fonduri mutuale

Cât de ieftine sau de scumpe, sunt acţiunile Băncii Transilvania şi ale BRD pe baza rezultatelor din 2021 comparativ cu alte instituţii de credit din Europa. PER de 7,2x pentru banca de la Cluj şi 9,3x pentru BRD, sub mediana de 10x pentru 15 bănci din regiune

Cât de ieftine sau de scumpe, sunt acţiunile Băncii...

Autor: Liviu Popescu

23.04.2022, 11:03 4594

♦ Banca Transilvania şi BRD, cele mai mari două bănci listate la Bucureşti, sunt mai ieftine ca alte instituţii de credite de pe bursele europene prin prisma multiplului P/ER (capitalizare/profit net), dar mai scumpe prin prisma P/BV (capitalizare/active).

Prin prisma raportului capitalizare/profit net, adică multiplul de evaluare P/ER, calculat cu cele mai recente preţuri de tranzacţionare şi pe rezultatele pentru 2021, Banca Transilvania şi BRD sunt printre cele mai subevaluate acţiuni bancare din regiune, ambele cu valori sub mediana a 15 instituţii de credit incluse în analiza făcută de ZF.

Însă, pe de altă parte, prin prisma raportului capitalizare/va­loare contabilă (active), adică P/BV cele două acţiuni bancare sunt peste mediană. De ce şi ce înseamnă subevaluare prin P/ER şi supraveluare prin P/BV pentru investitori?

„Băncile româneşti listate, care sunt liderii sectorului bancar din România, au avut mai mereu marje de profit superioare băncilor de pe pieţele externe în anii buni, în care economia a mers bine, acesta fiind motivul principal pentru care se tranzacţionează la multiplii de valoare contabilă mai ridicaţi“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management. Astfel, potrivit calculelor realizate la solicitarea ZF de societatea de brokeraj TradeVille, şi pe baza datelor Infront, TLV şi BRD au multiplii PER de 7,2x şi 9,3x, adică sub mediana de 10x, însă pe P/BV multiplii sunt de 1,43x şi 1,25x, peste mediana de 1,05x. Calculele sunt valabile pentru rezultatele pe anul 2021 şi pe baza celor mai recente preţuri de tranzacţionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO