Burse - Fonduri mutuale

Cat mai valoreaza Fondul Proprietatea

06.01.2010, 23:01 38

Analistii firmei de brokeraj Intercapital Invest estimeaza cavaloarea corecta a titlurilor Fondului Proprietatea (FP) ar fi inprezent de circa 0,7132 lei/actiune, evaluand fondul la circa 10,15mld. lei (2,4 mld. euro) conform unui raport de analiza publicatrecent.

Titlurile Fondului Proprietatea se tranzactioneaza in prezentprin intermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilordintre vanzatori si cumparatori, neexistand informatii oficialeprivind preturile la care se realizeaza transferurile. PotrivitIntercapital, preturile se situeaza in prezent in jurul niveluluide 0,25 lei/actiune, in crestere fata de nivelul din urma cu un an,cand se realizau transferuri si la sub 0,1 lei/actiune.

Listarea la Bursa a Fondului Proprietatea este cel mai asteptateveniment de pe piata de capital, de cativa ani incoace, insa afost intarziata de procesul de selectie a administratorului. Desianul trecut a fost selectat administratorul, grupul americanFranklin Templeton, Ministerul de Finante, care controleaza 61% dinfond, nu a desemnat inca o persoana care sa semneze in numelefondului contractul de administrare.

Odata cu listarea, analistii Intercapital cred ca titlurileFondului Proprietatea ar putea creste astfel incat sa se apropie devaloarea reala a activelor. In prezent, discountul la care setranzactioneaza titlurile Fondului Proprietatea este de circa 65%,in timp ce SIF-urile au ajuns sa se tranzactioneze pe Bursa la maimult de jumatate din valoarea activelor, adica la un discount maimic de 50%.

Fondul Proprietatea este considerat de multi analisti siinvestitori o oportunitate de investitie interesanta, in conditiilein care detine participatii semnificative la cele mai importantecompanii din sectorul energetic, majoritatea nefiind listate peBursa.

Din acest motiv, cererea pentru actiunile Fondului Proprietateaa crescut in ultima perioada, potrivit informatiilor din piata, inspecial din partea investitorilor institutionali straini, in timpce actionarii dispusi sa vanda cantitati mari de actiuni sunt totmai putini.

Cele mai valoroase participatii ale fondului sunt pachetul de20% din Petrom, evaluat de Intercapital la 3,37 mld. lei, cu circa12% peste nivelul actual de pe Bursa, participatia de 20% dinHidroelectrica, evaluata la 1,06 mld. lei, si cea de 15% dinRomgaz, care ar valora circa 920 mil. lei. Evaluarileparticipatiilor nelistate au fost realizate pe baza medieimultiplilor la care se tranzactioneaza companiile listate dinsectoarele respective si a rezultatelor din 2008.

In iulie 2009, analistii firmei de brokeraj KBC Securitiesevaluau Fondul Proprietatea la un pret apropiat, de 0,72lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO