Burse - Fonduri mutuale

Cât plătesc investitorii care vor să îşi plaseze banii în fonduri mutuale la intrare şi la ieşire

Cât plătesc investitorii care vor să îşi plaseze...

Autor: Ioana Tudor

17.07.2014, 00:07 1956

Un investitor care vrea să îşi plaseze economiile într-un fond de acţiuni, instrumente cu profil de risc ridicat, plăteşte în me­die un comision de ieşire şi intrare de circa 3%, nivelurile ma­xime ale comisioanelor fondurilor de acţiuni ajungând la 5% pentru intrarea în fond şi 10% pentru ieşire.

O persoană care plasează 1.000 de lei într-un fond de obli­ga­ţiuni pentru mai mult de un an va achita un comision în medie de sub 1% şi va fi liber să iasă din fond fără să plătească.  Dacă aceeaşi sumă ar fi plasată într-un fond de acţiuni, comi­sio­nul de intrare ar fi în medie de peste 1%, iar pentru retra­ge­rea banilor, investitorul ar plăti în medie un comision de circa 2,2%, potrivit calculelor ZF.

„Diferenţa dintre comisioanele aplicate de fondurile care inves­tesc în acţiuni şi cele care investesc în obligaţiuni are legă­tură cu randamentele care se pot obţine, dar şi cu eforturile care se fac pentru a putea obţine profit“, a declarat pentru ZF Mi­hail Ion, directorul general al societăţii de administrare a in­vestiţiilor Raiffeisen Asset Management.

În ultimii ani, în contextul scăderii drastice a dobânzilor bancare la depozite, investitorii s-au orientat tot mai mult spre fondurile mutuale, în căutare de randamente mai mari. Anul trecut, fondurile de acţiuni au avut un randament mediu de 14,86%, iar fondurile de obligaţiuni şi cele diversificate au marcat randamente de 6,21%, respectiv 9,93%. Dobânda medie la depozitele bancare este de 4-4,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO