Burse - Fonduri mutuale

Câţi români sunt acţionari direcţi la Banca Transilvania? 32.600 de români sunt investitori direcţi, prin bursă, apoi sunt 8 milioane de salariaţi români care au expunere la cea mai mare bancă din România prin intermediul fondurilor de pensii Pilon II

Câţi români sunt acţionari direcţi la Banca...

Autor: Liviu Popescu

22.11.2020, 10:01 11671

Circa 32.600 de români sunt investitori direcţi la Banca Transilvania (TLV), cea mai mare instituţie de credit din România şi cel mai tranzacţionat emitent de la bursa românească, arată cel mai recent raport trimestrial al băncii de la Cluj. Aceştia tranzacţionează direct acţiuni ale băncii prin intermediul bursei de valori.

Numărul de investitori corespunde unei ponderi de 20,9% din capitalul social al instituţiei de credit cu o valoare de piaţă de circa 11,8 mld. lei. Spre comparaţie numărul acţionarilor persoane fizice străine este de 748 de investitori, adică 1% din capitalul social.

Pe de altă parte, persoanele juridice române, printre care în cea mai mare parte sunt fondurile de pensii private Pilon II, au o pondere de 48,6% din capitalul social al băncii, fiind în număr de 663 de investitori, arată datele din raportul trimestrial. La această categorie intră şi aproape 8 milioane de viitori pensionari ai României, adică aceia care contribuie la un fond de pensie privată, fiind astfel investitori indirecţi.

Cele cinci SIF-uri (SIF) au o pondere de aproape 18% din capitalul social al băncii de la Cluj, iar potrivit unei analize a ZF din toamnă, acestea au ajuns în locul doi în clasamentul celor mai mari acţionari, pe primul loc urcând fondurile de pensii Pilon II care aveau la iunie 2020, cele mai recente date, circa 21,6%.

Şi investitorii persoane juridice au o pondere semnificativă din capitalul social al băncii de la Cluj, respectiv 29,4%, fiind în număr de 249 de acţionari.

Banca Transilvania înregistrează de la începutul anului 2020 o lichiditate de 2,7 mld. lei la Bursa de la Bucureşti, dar ca randament, atât cu acţiuni gratuite şi dividende, are minus 11,6%, arată datele BVB. Spre comparaţie indicele BET-TR a scăzut cu 6,7%.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels