Burse - Fonduri mutuale

Câţiva investitori cumpără, restul stau şi aşteaptă ştiri pozitive

Câţiva investitori cumpără, restul stau şi aşteaptă ştiri pozitive

Autor: Stefan Musgociu

17.07.2012, 00:06 784

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,59% (indicele BET-C), contrar evoluţiei burselor vest-europene, însă într-o piaţă în care apatia specifică perioadei de vară a continuat să se reflecte în volumele reduse de tranzacţionare.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV), care au avut o creştere de 6,4%, au tras în sus indicii bursieri, restul acţiunilor lichide având evoluţii mixte.
"Cred că în piaţă sunt câţiva investitori mari care acu­mu­lează acţiuni doar la anumite companii, însă în rest volumele sunt destul de reduse. Chiar dacă bursa locală pare uşor decorelată de ceea ce se întâmplă pe pieţele externe, cred că în continuare suntem la valori atractive şi ar exista mo­tive pentru unele apre­cieri. Totul depinde de mă­surile importante pe care politicienii sau băn­cile centrale le vor lua atât în Europa, cât şi în SUA în viitorul apropiat", a declarat şeful departa­men­tului de tranzacţionare al Alpha Finance Gabriel Necula.
El crede că rulajele vor continua până spre finalul lunii august, când se termină perioada vacanţei de vară.
"Pe plan local nu cred că putem asista prea curând la evenimente care pot schimba ceva din starea actuală. Cred că s-a intrat în acea perioadă de vară şi abia spre sfârşitul lunii august vom vedea o creştere a volumelor de tranzacţionare. Pe termen scurt o calmare a tensiunilor politice ar aduce mai multă linişte chiar dacă impactul acestor tensiuni nu a fost semnificativ pe bursă", a mai spus brokerul.
Agenţia de evaluare Moody's spune, într-o analiză publicată luni, că suspendarea preşedintelui şi convocarea referendumului pentru demitere pe 29 iulie au amplificat temerile din piaţă că turbulenţele politice ar putea pune în pericol consolidarea fiscală din ultimii trei ani. Totodată, incertitudinile ar putea persista chiar până după alegerile din toamnă şi vor afecta, probabil, reformele structurale.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni era în creştere cu 1,38%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG la un nivel foarte apropiat celui de vineri.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), avansa cu numai 0,12%.
Acţiunile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piaţă, deşi în prima parte a zilei au consemnat un rulaj redus. Operaţiunile de luni au cumulat 6,3 mil. lei, astfel că aceste titluri au acoperit 40% din lichiditatea pieţei.
Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,474 lei, preţ în creştere cu 0,62%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO