Burse - Fonduri mutuale

Cazacu, XTB: Top 10 acţiuni de urmărit pe termen lung de investitorii români, de la Twitter la Occidental Petrolum şi Deer & Company

Cu 27,13% s-au apreciat ieri acţiunile companiei de social media Twitter

Cu 27,13% s-au apreciat ieri acţiunile companiei de social media Twitter

Autor: Eduard Ivanovici

05.04.2022, 12:52 1658

Din nou în lumina reflectoarelor: Elon Musk a surprins deosebit de favorabil (dacă ne uităm la trendul acţiunii) investitorii Twitter. Prin preluarea unei participaţii de 9,2% din acţiunile cunoscutului nume din social media, Musk a devenit cel mai mare acţionar individual al Twitter, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist al casei de brokeraj XTB România.

Acţiunile au câştigat 27,13% în sesiunea de luni, o performanţă cu atât mai notabilă cu cât, în urma unui trend descendent, din iulie 2021 până în martie anul curent, acestea înregistraseră o pierdere de peste 50%.

În maniera deja cunoscută, Musk presărase indicii despre o intrare în domeniul social media. În trecut, criticile sale la adresa platformei au fost atât directe, cât şi indirecte, pe seama a ceea ce el numea lipsa libertăţii de exprimare pe platformă.

Pe 24 martie a postat un sondaj întrebând dacă algoritmul Twitter ar trebui să fie deschis (open source, însemnând liber pentru vizualizare), 82,7% au răspuns da. Întrebarea dacă Twitter aderă riguros la principiile liberei exprimări a primit un răspuns negativ în proporţie de 70,4%.

Musk are în prezent un pachet de acţiuni de aproape 4 ori mai mare decât cel al fondatorului Jack Dorsey. Spre deosebire de alţi fondatori precum cei ai Facebook sau Google, acesta nu a creat o structură cu acţiuni preferenţiale cu drept de vot mărit astfel încât să reţină controlul chiar şi dacă acţiunile comune sunt acumulate de o singură persoană.

Dorsey, cunoscut pentru un stil de viaţă care include trezit la 5, o oră de meditaţie şi duş rece în fiecare dimineaţă, şi-a concentrat atenţia în ultimii ani asupra Square, o firmă de plăţi şi servicii financiare. Un produs al său permite ataşarea unui echipament pentru a realiza încasări prin telefoane mobile.

Acţiunile Square au urmat un trend puternic ascendent în pandemie, odată cu transformările induse în economie şi migrarea spre online, cu creşteri de peste 3,4 ori între 3 ianuarie 2020 şi 6 august 2021. De la vârf, însă, cotaţiile au pierdut aproape 47%, în parte în urma redeschiderii economiei şi pierderii interesului pentru titlurile fanion ale perioadei, şi în parte din cauza anunţului Apple că telefoanele sale vor putea fi folosite drept POS-uri mobile.

Deşi concurenţa se anunţă acerbă, şi nu doar dinspre Apple, Square şi-a câştigat o bază de clienţi, în special din zona companiilor mici, şi are şanse de a păstra o ”felie” semnificativă din ”prăjitura” în creştere a pieţei plăţilor mobile.

Tesla a reuşit să vândă 2,6 mil. de unităţi, fără a cumpăra efectiv publicitate. Tehnicile de PR şi marketing ale CEO-ului au economisit sume uriaşe, şi au permis dezvoltarea rapidă de linii noi de produse.

Investitorii în Twitter, după o perioadă de trend descendent, au salutat cel mai probabil şansa de schimbare a politicii firmei, în acelaşi timp vâzând potenţialul de creştere a interesului pentru platformă prin puterea influenţei lui Musk. Acesta are 80,2 mil. de urmăritori pe Twitter.

Dacă Tesla este deja o acţiune cu un brand foarte cunoscut, speranţa răsfrângerii imaginii prin reflectorul mesajelor, deseori controversate, ale lui Musk, pot justifica într-o măsură reacţia acţiunilor.

Lupta în domeniul online şi social media este, însă, intensă, şi investitorii vor dori să vadă rezultate înainte de a acorda susţinere sporită. Cu toate acestea, Twitter ar putea beneficia de interesul pieţei pe termen lung, dincolo de inevitabile episoade de fluctuaţii, mai ales având în vedere profilul volatil al firmei, explică reprezentantul XTB.

În domeniul gazului natural şi al variantei sale lichefiate (LNG), EQT a beneficiat de contextul actual, cu acţiunile sale înregistrând un plus de 66% anul acesta. Firma extrage gaze naturale din munţii Apalaşi, având rezerve de peste 700 mld de metri cubi. Dacă ar fi o ţară, ar fi al doisprezecelea producător global. Planul său este de a-şi cvadrupla posibilitatea de export LNG la 1,5 mld mc în 2030.

Cheniere Energy este cel mai mare producător de LNG din SUA şi al patrulea din lume, operând două facilităţi în zona Gulf Coast a SUA. Europa intenţionează diversificarea aprovizionării cu gaze naturale, Qatar şi SUA fiind între statele care ar putea oferi cantităţi suplimentare de gaz natural lichefiat.

Equinor, din Norvegia, al doilea mare furnizor de gaz pentru Europa, este un beneficiar net al condiţiilor actuale de piaţă, cu estimări de profit cu peste 15% mai mari faţă de anul anterior (Bloomberg), însă acţiunea a înregistrat deja un avans de 41% anul acesta.

Creşterea petrolului a adus un plus de 52,2% pentru Marathon Oil anul acesta.

Occidental Petroleum a avansat cu 86%, ajutat şi de anunţul preluării unei participaţii de către Warren Buffett.

Devon Energy a avansat cu „doar” 33,5%, dar oferă un randament al dividendului de 6,57%. În eventualitatea prelungirii conflictului din Ucraina sau intensificării sancţiunilor, limitând suplimentar exporturile Rusiei, acţiunile producătorilor de petrol ar putea fi susţinute suplimentar.

Deere & Company a înregistrat un avans de 19,2% anul acesta, atingând o capitalizare de 128 mld dolari. Producătorul de utilaje agricole ar putea beneficia într-o anumită măsură de preţurile mai mari ale mărfurilor agricole, deşi, pe de altă parte, se confruntă cu presiuni pentru propriile materii prime preluate pentru procesare, adaugă Claudiu Cazacu.

Vestas, producător de turbine eoliene, este văzut de analişti (date agregate Bloomberg) a înregistra venituri în scădere cu 6% de la 18,4 mld. dolari. Cu toate acestea, şi în ciuda preţurilor mari pentru metalele industriale, pe termen lung interesul mare pentru energie regenerabilă ar fi un factor favorabil companiei, mai ales dacă preţurile energiei rămân ridicate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO