Burse - Fonduri mutuale

CC&G, parte a Bursei de la Londra, şi CCP.RO, parte a Bursei de la Bucureşti, au semnat un parteneriat prin care CC&G va oferi consultanţă privind stablirea Contrapărţii Centrale în România

CC&G, parte a Bursei de la Londra, şi CCP.RO, parte a...

Autor: Tibi Oprea

27.07.2020, 13:50 431

Cassa di Compensazione e Garanzia (CC&G), unul dintre liderii de servicii post-tranzacţionare şi parte a London Stock Exchange Group (LSEG), şi CCP.RO BUCHAREST S.A., parte a Grupului Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au semnat un parteneriat prin care CC&G va oferi atât consultanţă privind stabilirea Contrapărţii Centrale în România, cât şi asistenţă tehnologică specifică serviciilor de compensare şi management al riscului care vor fi derulate de CCP.RO BUCHAREST S.A. şi care se aplică tuturor claselor de active tranzacţionate pe piaţa de capital românească.

CCP.RO BUCHAREST S.A. are rolul de a funcţiona ca o Contraparte Centrală (CCP) independentă pentru pieţele din România.

„Parteneriatul dintre CC&G şi CCP.RO BUCHAREST S.A. reprezintă un proiect de referinţă, cu beneficii pentru întreaga comunitate financiară din România. Acest acord reprezintă angajamentul nostru de a sprijini simultan multiple Contrapărţi Centrale, aflate în diferite zone geografice, încurajând creşterea financiară şi asigurând respectarea deplină a actualului cadru de reglementare al CCP potrivit principiilor Regulamentului privind Infrastructura Pieţei Europene (EMIR) şi celor existente la nivel mondial. Acest acord reprezintă un pas suplimentar către extinderea serviciilor de compensare pe care CC&G le oferă la nivel internaţional şi va conduce la noi evoluţii pozitive pentru ambele părţi şi pentru stakeholderii acestor comunităţi”, spune Marco Polito, CEO al CC&G.

Fiecare entitate juridică va rămâne în totalitate responsabilă de activitatea propriei contrapărţi centrale. Acordul, care se va derula pe o perioadă de 7 ani, aduce o dimensiune suplimentară în ceea ce priveşte colaborarea privind Contrapartea Centrală în sensul în care va permite Contrapărţii Centrale din România să se concentreze pe cerinţele specifice pieţei locale în timp ce va beneficia de expertiza CC&G privind serviciile de compensare şi de management al riscului, care au la bază o arhitectură IT extrem de robustă.

„Suntem încântaţi să anunţăm că am iniţiat acest proiect vital al Contrapărţii Centrale, atât de important pentru pieţele de capital şi de energie din România. Colaborarea cu CC&G, un CCP renumit la nivel european, este un element-cheie pentru a ne atinge scopul de a oferi servicii centralizate de compensare pentru pieţele operate de Bursa de Valori Bucureşti şi de Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale (OPCOM). CC&G a implementat o soluţie similară în Austria şi vreau să-i felicit pentru această realizare. Alături de CC&G, ne dorim să lucrăm îndeaproape cu toţi stakeholderii locali, incluzând aici autorităţile locale, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Banca Naţională a României (BNR) şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), astfel încât CCP.RO BUCHAREST S.A. să poată funcţiona în cel mai eficient mod posibil, să putem lansa instrumente financiare derivate şi să creştem capacitatea de management al riscului specific pieţelor noastre”, spune Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

 

CCP.RO BUCHAREST S.A. va găzdui infrastructura care va permite relansarea şi dezvoltarea pieţei derivatelor în România şi va asigura mecanisme noi pentru diminuarea şi transferul riscurilor la nivelul pieţelor deservite, şi anume pieţele operate de BVB şi, respectiv, de OPCOM, contribuind la creşterea încrederii şi activităţii pe aceste pieţe. Contrapartea centrală se va interpune între părţile tranzacţiei devenind contraparte pentru fiecare cumpărător, respective vânzător, şi va garanta finalizarea decontării tranzacţiei prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului. Pentru investitorii sau participanţii care activează pe piaţa de capital locală, existenţa CCP va permite introducerea şi dezvoltarea tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate (cu activ suport acţiuni, mărfuri, obligaţiuni, indici, curs de schimb, etc.).

Victor Ionescu, CEO al OPCOM: „De la bun început OPCOM a fost convinsă de necesitatea, oportunitatea şi fezabilitatea construcţiei instituţionale a CCP.RO şi a proiectului funcţional şi de tehnologie aferent. Parteneriatul cu Bursa de Valori Bucureşti este, de asemenea, unul dintre aspectele pe care OPCOM le-a avut în vedere de mai mult timp, luând în considerare conexiunile dintre cele două burse româneşti, Bursa de valori şi Bursa de energie, iar acest lucru se dovedeşte prin participarea şi angajamentul său ca acţionar al CCP.RO. Prin beneficiile pe care o contraparte central le aduce pentru piaţă din perspectiva riscului, respectiv: transparenţa, securitatea şi marcarea la piaţă zilnică a poziţiilor compensate, toate acestea într-o abordare neutră din punctul de vedere al expunerii la riscul de contraparte, compensarea printr-o contraparte centrală este un pas înainte în evoluţia pieţelor de energie, care va aduce tranzacţiile de energie la următorul nivel de lichiditate în beneficiul întregii comunităţi economice, al industriei, investitorilor şi clienţilor finali. Contractul dintre CC&G şi CCP.RO face parte din baza solidă şi angajată de care OPCOM doreşte ca CCP.RO să beneficieze în drumul său spre trecerea la operarea comercială a proceselor de compensare a tranzacţiilor.”

Rodica Popa, CEO al CCP.RO BUCHAREST S.A.: „Pieţele de capital şi de energie româneşti au dovedit în cursul evoluţiei lor angajamentul puternic al operatorilor lor de piaţă, Bursa de Valori Bucureşti şi Operatorul Pieţei de Energie din România, faţă de standardele tehnologice înalte, ca element important în robusteţea pieţelor, cu un rol vital în dezvoltarea continuă a oricărei pieţe. Prin proiectul care va fi implementat în baza Acordului semnat cu CC&G, CCP.RO este angajată să ofere părţilor interesate posibilitatea îmbunătăţirii capacităţilor post-tranzacţionare prin utilizarea unei  tehnologii de nivel înalt care urmează să deservească lansarea unei contrapărţi centrale independente. Aceasta presupune şi trecerea la următorul nivel de infrastructură de afaceri, prin implementarea unei tehnologii specializate pentru gestionarea în timp real a marjelor şi a riscurilor şi pentru raportarea datelor. Nu în cele din urmă, echipa CCP.RO consideră Acordul ca o uşă deschisă pentru a beneficia în cel mai fructuos mod din învăţarea din experienţa CC&G şi din schimbul de cunoştinţe în cadrul şi între echipele de proiect.”



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO