Burse - Fonduri mutuale

Ce acţiuni ar putea aduce anul viitor dividende mai mari decât dobânzile bancare

Ce acţiuni ar putea aduce anul viitor dividende mai mari...

Autor: Andrei Chirileasa

26.12.2013, 19:53 3212

Cel puţin 15 companii de pe bursă le-ar putea oferi investitorilor dividende mai mari decât dobânzile bancare, în următorul an, iar în unele cazuri randamentele din dividende ar putea fi chiar duble faţă de dobânzile actuale.

În prezent, băncile plătesc dobânzi de 4-5% la depozitele în lei, iar analiştii prevăd ca tendinţa dobânzilor în următorii ani să fie de stagnare, dacă nu de scădere în continuare. Astfel, tot mai mulţi deponenţi caută plasamente mai bine remunerate.

O alternativă pot fi acţiunile cotate la bursă, iar dintre acestea companiile care plătesc în fiecare an dividende consistente sunt favoritele investitorilor, deoarece oferă un flux de venit în fiecare an, fără ca investitorii să fie nevoiţi să-şi vândă acţiunile.

Cele mai mari randamente ale dividendelor sunt aşteptate şi în acest an la SIF-uri, care au distribuit în ultimii doi ani cea mai mare parte a profiturilor către acţionari. De exemplu, SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Moldova (SIF2) au distribuit 90% din profiturile pe 2012, iar SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5) au distribuit câte 85% din profituri. Şefii unora dintre SIF-uri ar vrea să mai reducă ratele de distribuţie pentru a păstra mai mulţi bani pentru investiţii, dar presiunea din partea acţionarilor pentru cash rămâne ridicată. Astfel, scenariul de bază este ca SIF-urile să repete distribuţiile de anul trecut. Pornind de la această premisă şi luând în calcul profiturile SIF-urilor la 11 luni ar rezulta că randamentele dividendelor la SIF-uri vor fi cuprinse între 10% la SIF5 şi 28% la SIF3 (raportate la preţurile acţiunilor din 18 decembrie).

Dividende mari nu înseamnă întrotdeauna câştiguri mari per total, deoarece unde randamentele depăşesc 10% acţiunile tind să se corecteze mai puternic pe bursă după datele de înregistrare (în momentul în care dividendele expiră). Corecţiile pot reduce randamentele finale. De exemplu, SIF Transilvania a oferit cel mai mare randament al dividendului pe 2012, de 25%, însă preţul acţiunilor a scăzut cu 11% faţă de finalul anului trecut, astfel că randamentul total adus de SIF3 în 2013 a fost de 14%.

În schimb, SIF Oltenia a avut un randament al dividendului de 9,3%, însă acţiunile au crescut pe bursă cu 34% de la începutul anului, astfel că investitorii au câştigat în total 43%.

Companiile de stat din sectorul energetic au fost obligate prin hotărâri de guvern în ultimii ani să distribuie 85% din profiturile nete sub formă de dividende. Astfel, companii profitabile precum Transgaz (TGN) au oferit şi ele randamente ridicate ale dividendelor.

Anul viitor, ar putea apărea noi vedete. Transelectrica (TEL) şi Nuclearelectrica (SNN) au înregistrat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO