Burse - Fonduri mutuale

Ce acţiuni au răsplătit investitorii cu nervii tari la bursă în luna iunie

Ce acţiuni au răsplătit investitorii cu nervii tari la...

Autor: Radu Bostan

03.07.2015, 00:03 1626

Doar patru acţiuni, dintre cele mai lichide ale bursei de la Bucureşti, s-au păstrat deasupra liniei de plutire în luna iunie, când piaţa a scăzut cu mai mult de 2% în contextul disensiunilor dintre Grecia şi creditorii internaţionali.

Titlurile Banca Comercială Carpatica (BCC) au urcat cu 12% în iunie, urmate de titlurile Electrica cu un plus de 4%, SIF Oltenia cu un câştig de 1,2% şi Romgaz cu o creştere modestă de 0,2% au fost cele care au răsplătit investitorii luna trecută. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 2,8% în iunie.

Pesimismul privind viitorul economiei elene în zona euro a determinat investitorii să se retragă de pe bursă, într-un val de vânzări care pentru cele mai multe titluri a exacerbat scăderile tradiţionale din data de ex-dividend (ziua începând din care achiziţia acţiunilor nu mai aduce dividende).

Cotaţia transportatorului de energie Transelectrica (simbol bursier TEL) s-a redus în luna iunie cu 12,3%, mai mult decât randamentul dividendelor, de 9,6%. Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), cele mai lichide din piaţă, au scăzut cu 10%, în timp ce randamentul distribuţiilor de cash era de 5,6%.

În schimb, datele de înregistrare pentru dividende fixate după luna iunie au funcţionat ca un „colac de salvare“ pentru Electrica (EL), Romgaz (SNG) şi SIF Oltenia (SIF5). Analiza ZF s-a concentrat pe acţiunile al căror rulaj a depăşit un milion de lei de-a lungul lunii iunie.

Acţiunile Romgaz au scăzut temporar sub nivelul de la sfârşitul lunii mai, dar au reuşit în cele din urmă să încheie luna iunie pe plus, graţie dividendului generos de 3,15 lei/titlu, care corespunde unei rate de distribuţie de 80% din profitul record obţinut în 2014. Astăzi este ziua ex-dividend pentru Rom­gaz. Amploarea corecţiilor acţiunilor din zilele urmă­toare va oferi un indiciu privind apetitul investitorilor pentru producătorul de gaze naturale, al cărui profit va fi ajutat de reluarea liberalizării preţului gazelor pentru populaţie.

Titlurile Electrica scăzuseră sub cotaţia de 12 lei/unitate după vestea proastă privind încetarea negocierilor pentru pre­luarea participaţiilor minoritare ale FP, dar au revenit deasupra nivelului de 12,3 lei/titlu da­torită apropierii datei de dividend. Pentru Electrica anul acesta va fi primul în care îşi împarte profitul cu investitorii de pe bursă.

SIF Oltenia a rezistat scăderilor care au decimat restul bursei pentru că se află încă în perioada cu dividend, dar şi pentru că după primele cinci luni din acest an era cea mai profitabilă dintre cele cinci SIF-uri. Oltenia a câştigat până în luna mai 92,5 milioane de lei, mare parte venind din contabilizarea ca venituri a dividendelor de 82 milioane de lei neridicate de acţionari de mai bine de trei ani.

În cazul Băncii Comerciale Carpatica (BCC), creşterea cu 12% a acţiunilor în luna iunie nu s-a datorat dividendelor, ci semnelor că banca lasă în urmă pierderile şi se pregăteşte să revină în piaţă. Carpatica a pierdut 170 milioane de lei în 2014 din cauza provizioanelor pentru creditele neperformante, pierderea urmând să fie acoperită din capitalul social, potrivit unei decizii a acţionarilor luate în luna iunie 2015. Ulterior, capitalul va fi majorat cu mai mult de 100 milioane de lei pentru a da băncii posibilitatea să-şi continue activitatea în aşteptarea unui nou investitor. Rata de solvabilitate a Carpatica, adică raportul între capitalurile proprii şi active, ajunsese la finalul lunii martie la 10,1%, faţă de nivelul minim solicitat de BNR de 10%, banca fiind astfel în pericol să nu mai poată emite nici un nou credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO