Burse - Fonduri mutuale

Ce acţiuni spun analiştii că ar putea să bată piaţa până la finalul anului

Ce acţiuni spun analiştii că ar putea să bată piaţa până la finalul anului
23.08.2010, 23:52 55

Cei mai mulţi analişti spun că incerti­tudinea privind creştereala nivel inter­naţional şi mediul dificil care se anunţă pe planintern în a doua parte a anului vor favoriza până la finalul anuluiîn primul rând acţiunile companiilor rezistente la un context depiaţă dificil.
Titluri precum cele ale Transgaz şi BVB sunt recomandate de mareamajoritate a analiştilor, în timp ce potenţialul altor acţiuniderivă din unele particularităţi cu un grad mai mic sau mai mare derealizare.
"Dată fiind conjuctura actuală, aş merge pe companii care au oevoluţie financiară mai stabilă şi care plătesc divi­dende. Estevorba de Transgaz Mediaş şi mai nou o să fie şi FondulProprietatea. La fel BVB, care o să plătească dividende şi este maistabilă din cauza situaţiei de monopol pe care o are. Dacă vinacţiunile Fondul Pro­prietatea în primul trimestru din 2011, vorsusţine şi acţiunile opera­torului de piaţă, pentru că-i va creştelichiditatea. Pe segmentul de energie mai este TranselectricaBucureşti", spune Iulian Panait, preşedintele societăţii deconsultanţă în investiţii KTD Invest.
El mai spune că şi SIF-urile au potenţial însă evoluţia lor estestrict legată de evenimentul legislativ cu pragul la SIF-uri, iarcând se vor relua în toamnă discuţiile din Parlament cu un votfavorabil, acest lucru le-ar putea creşte valoarea.
Alţi analişti spun că se aşteaptă mai degrabă la corecţii până lafinalul anului.
"Personal nu cred că este de intrat pe acţiuni până la finalulanului, pentru că sunt incertitudini mari atât la nivel extern, câtşi intern. Atât timp cât există o dezaccelerare a economieimondiale, nu pot să fac recomandări de cum­părare pe Bursă, dar potsă spun ce companii rămân atractive după această perioadă sau dupăce mai scad cu 10-15%. Dezaccelerarea creşterii eco­nomice a SUA şiChinei este mai degrabă una bruscă şi la nivel european crizafinanţelor nu cred că s-a terminat. Pe plan intern riscul politiceste foarte ridicat şi nu exclud ca după vacanţa parlamentară săvedem o moţiune de cenzură care să ducă la căderea guvernului, cums-a întâmplat şi anul trecut", este de părere Andrei Ră­du­lescu,analist la firma de brokeraj Target Capital.
Potrivit lui, acţiuni care merită urmărite sunt cele ale companieidin industria aeronautică Aerostar Bacău (ARS), pentru că se aflăîntr-un sector care a prezentat semnale de ieşire din criză.
"La fel, Armax Gaz are o serie de proiecte de extindere, iarrezultatele semestriale ar trebui să vină în urmă­toarele zile.Prospecţiuni Bucureşti se extinde pe pieţele externe, iar orevenire a rezultatelor în a doua parte a anului, aşa cumprognozează condu­cerea, ar aduce-o în atenţia investi­torilor.Electro­mag­netica mai are potenţial de creştere prin prismafaptului că se află în sectorul energetic şi se extinde", spuneRă­du­lescu.
Dintre companiile preferate de analistul Target Capital pe Bursă semai numără Azomureş Tg-Mureş (AZO), pentru care estimează rezultatebune şi în trimestrul al treilea, respectiv Transgaz Mediaş(TGN).
Potrivit lui Andrei Rădulescu, dacă statul va rambursa datoriilecătre sistemul de sănătate, şi companiile farma de pe Bursă vorbenefia de acest lucru.
"Petrom, Transgaz, Antibiotice, Bio­farm, Dafora şi Compa au fostcompanii care au raportat rezultate bune în 2010 şi care încondiţii de creştere pe Bursă pot performa mult mai bine comparativcu restul acţiunilor din indicele BET sau in­di­cele BET-C", spuneAndreea Gheor­ghe, şefa de­parta­mentului de ana­liză din cadrulInter­capital Invest.
Ea mai recomandă acţiunile BVB şi spune că discountul la care setran­zac­ţionează SIF-urile faţă de alte so­cietăţi financiare săse autoregleze în 3-4 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO