Burse - Fonduri mutuale

Ce aduce listarea Hidroelectrica pentru criza din energie? Cum o rezolvă? 42,6 miliarde de lei este evaluarea Hidroelectrica, plus 66% în 2021

Ce aduce listarea Hidroelectrica pentru criza din...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

19.01.2022, 10:30 759

Probabil nimic, din moment ce toate fondurile obţinute în urma listării, estimate de ZF la aproximativ 1,2 mld. euro, se vor duce la acţio­narul vânzător, adică Fondul Proprietatea şi, prin urmare, nu vor rămâne la companie şi nici la statul român pentru a putea fi folosite de exemplu pentru compensarea unor facturi – asta presupunând că statul nu va „plusa“ după ce expiră in­terdicţia de listare din august 2022 şi nu va vinde un pachet din companie.

Cu alte cuvinte, de câştigat va avea Fondul Proprietatea şi, implicit, acţionarii săi, precum fonduri de pensii, fonduri americane, dar şi BVB, care ar putea avea listat cel mai mare producător de energie din România. Aşadar, care ar fi miza acestei listări într-o perioadă de coşmar pentru cei cu facturi la ener­gie. Îl ajută sau ar trebui să îl ajute pe românul de rând această listare?

„Nu are nicio legătură listarea cu criza energetică actuală. Ceea ce este favorabil în acest moment este că Hidroelectrica beneficiază de o va-loare foarte mare ca urmare a creş­terii foarte mari a preţurilor la ener­gie. Probabil că nu o să mai fie mo­mente în curând în care compania să ajungă la o astfel de valoare. Con­textul este perfect, e bine să vinzi atât timp cât valoarea companiei este la un maxim istoric, spune Dumitru Chisă­liţă, expert în energie la Ministerul Justiţiei şi preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO