Burse - Fonduri mutuale

Ce ar schimba celebrul investitor Charlie Munger la piaţa de capital dacă ar fi dictator pentru o zi: Aş separa investitorii pe termen lung de cei concentraţi asupra câştigurilor rapide

Mâna dreaptă a lui Warren Buffett deţine o avere netă de 2,4 miliarde de dolari, conform datelor Forbes

Mâna dreaptă a lui Warren Buffett deţine o avere netă de 2,4 miliarde de dolari, conform datelor Forbes

Autor: Eduard Ivanovici

17.02.2022, 17:41 1301

Charlie Munger, vicepreşedintele imperiului de investiţii Berkshire Hathaway, în vârstă de 98 de ani, nu şi-a schimbat părerea despre aşa-numitul day trading, comparându-l recent cu „o activitate ideală de gambling (jocuri de noroc – n.r.)”, potrivit CNBC.

În timpul unei conferinţe realizate de compania americană Daily Journal, mâna dreaptă a lui Warren Buffett a spus că doreşte ca tot mai puţini investitori să trateze bursa precum un cazino.

Munger susţine că, dacă ar fi „dictator pentru o singură zi”, ar separa investitorii care intenţionează să îşi construiască avere pe termen lung de cei care se concentrează asupra câştigurilor pe termen scurt, categorie care îşi plasează banii în aceeaşi piaţă de capital.

„Când eram la Şcoala de Drept de la Harvard, obişnuiam să tranzacţionăm destul de rar un milion de acţiuni pe zi; acum tranzacţionăm miliarde. Nu avem nevoie de o piaţă de capital atât de lichidă”, a spus Munger, citat de CNBC.

Într-o lume ideală, adaugă Munger, ar trebui să existe „un fel de taxă” pe câştigurile pe termen scurt care ar motiva investitorii să păstreze acţiunile pentru o perioadă mai lungă de timp şi să reducă astfel gradul de lichiditate din piaţă.

Munger argumentează că actualele niveluri de lichiditate – reprezentând uşurinţa cu care o acţiune poate fi vândută pentru cash – au creat un „exces mizerabil şi un pericol pentru ţară”, comparând cantitatea de bani care circulă zilnic cu o mulţime de oameni „care se îmbată la o petrecere” şi nu se gândesc la „consecinţe”.

De altfel, experţii au explicat de-a lungul timpului că aplicaţiile de tranzacţionare – precum Robinhood şi eToro – fac ca unii utilizatori neexperimentaţi să piardă rapid mari cantităţi de bani.

Mai mult, analiştii avertizează că procesul de stock picking – alegerea unor acţiuni în speranţa că acestea vor depăşi randamentul general al pieţei – poate fi periculos şi riscant, putând genera pierderi considerabile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO