Burse - Fonduri mutuale

Ce arată un studiu Deloitte: Încrederea fondurilor de private equity se află la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani

Ce arată un studiu Deloitte: Încrederea fondurilor de...

Autor: Mihai Gongoroi

30.01.2020, 10:40 122

Activitatea fondurilor de capital privat din Europa Centrală ar putea încetini în 2020, arată un studiu Deloitte Central Europe privind încrederea managerilor de fonduri remis joi MEDIAFAX, în condiţiile în care 46% din participanţi se aşteaptă ca situaţia economică să se înrăutăţească.

În ciuda acestor previziuni negative, economiile celor mai multe ţări din Europa Centrală cresc de două-trei ori mai repede decât cele ale statelor din Europa de Vest, pentru Polonia fiind estimat un avans de 3,5% al PIB, iar pentru România de 3,1% în 2020, faţă de 1%, în zona euro.

Încrederea profesioniştilor din cadrul firmelor de private equity (PE) din Europa Centrală a scăzut treptat în ultimii doi ani şi a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani. Activitatea acestora, deja în scădere în 2019, ar putea continua să se reducă, conform estimărilor a mai mult de un sfert din respondenţi (27%).

Ponderea profesioniştilor în tranzacţii care se aşteaptă să-şi concentreze eforturile pe investiţii noi în următoarele luni este în scădere în ultimii patru ani, de la 73% în 2016, la 52% în cea mai recentă ediţie a studiului. În ceea ce priveşte valorile tranzacţiilor, majoritatea participanţilor la studiu (69%) estimează că acestea vor rămâne la acelaşi nivel.

Previziunile economice prudente şi preţurile mari stimulează apetitul pentru vânzare, un sfert dintre respondenţi (25%) declarând că se vor concentra pe acest aspect în următoarea perioadă.

„În acest moment, România pare să fie o piaţă a vânzătorilor, însă aşteptările lor privind preţurile s-ar putea ajusta uşor, în condiţiile în care acestea e posibil să scadă în 2020, după cum spun 48% dintre respondenţi. Totuşi, observăm în continuare un apetit mare al fondurilor de private equity pentru tranzacţii în România, cei mai mulţi dintre jucătorii locali fiind implicaţi activ în astfel de proiecte, mai ales în calitate de cumpărători”, spune Radu Dumitrescu, partener servicii suport în tranzacţii la Deloitte România.

Liderii de piaţă sunt consideraţi în continuare cei mai atractivi pentru cumpărători, ţinând cont de faptul că 62% dintre respondenţi se aşteaptă ca aceste businessuri să fie cele mai competitive. Merită notat şi că o zecime dintre participanţii la studiu cred că start-up-urile vor fi cele mai căutate de cumpărători, acestea reprezentând un segment de piaţă care a apărut pe radarele investitorilor în anul 2015.

„Cele mai multe tranzacţii din România în care au fost implicate firme de PE în 2019 au fost achiziţii şi este îmbucurător să observăm că, pe lângă jucătorii care sunt activi în România de ceva timp (investiţia Mezzanine Management în PetStar, preluarea de către Abris Capital a Global Technical Group şi a Dentotal Protect, achiziţia de către Innova a Optiplaza şi a Optical Network, preluarea de către Mid Europa Partners a unor clinici şi integrarea lor în reţeaua Regina Maria), am asistat şi la primele achiziţii locale ale unor fonduri noi: investiţia Highlander Partners în Ares, a celor de la Greenbridge Partners în Rus Savitar, a celor de la CEE PE în Flash Lighting Services, Brise Group şi Farmavet-Pasteur. Apropo de premiere, merită menţionată şi prima achiziţie efectuată de o firmă locală de private equity, şi anume investiţia Morphosis Capital în DocProcess. Ţinând cont de investiţia Blackstone Group de 175 de milioane de euro în Superbet, sunt încrezător că în România vor putea activa firme mai mari de PE în viitorul apropiat”, a adăugat Radu Dumitrescu.

„În România, activitatea fondurilor de private equity a continuat să crească pe partea de cumpărare, cu un total de 22 de tranzacţii în 2019, faţă de 11 în 2018, a căror valoare estimată a fost de aproximativ 2 miliarde de euro. Ne aşteptăm ca aceşti investitori să rămână activi în 2020, însă e posibil ca valoarea totală a tranzacţiilor să fie mai mică, dat fiind că în 2019 a existat o situaţie atipică, şi anume au fost încheiate două tranzacţii mari”, a spus şi Ioana Filipescu Stamboli, partener corporate finance, Deloitte România.

Studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence este realizat bianual încă din anul 2003 şi reflectă evoluţia pieţei de private equity.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO