Posibilitatea ca grupul de distribuţie Electrica (EL) să facă o ofertă pentru participaţiile minoritare pe care Fondul Proprietatea (FP) le deţine în subsidiarele sale este pusă din nou pe masa AGA, pe 10 noiembrie, după ce un grup de acţionari, care cumulează 15% din titluri, au cerut reluarea negocierilor.
Electrica a mai avut discuţii cu FP pentru achiziţia acţiunilor la începutul acestui an, însă negocierile au picat pentru că cele două părţi nu s-au înţeles la preţ.
Principala miză din spatele mişcării ar fi o creştere „peste noapte“ a profitului distribuţit acţionarilor, în contextul în care plasarea banilor în investiţii s-ar întoarce în ani. FP îşi evaluează particpaţiile minoritare la aproape 770 mil. lei în activul net, iar Electrica are peste 2,1 mld. lei de cheltuit.
O eventuală tranzacţie ar schimba şi arhitectura acţionariatului Electrica în contextul în care se poate spune că acum compania are două tipuri de acţionari minoritari, cei ai grupului listat şi FP, acţionar numai în subsidiare.
WikiZF: Profilul companiei Electrica
WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea
În acest moment, FP deţine circa 22% din companiile Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi Electrica Furnizare. Potrivit datelor publicate de FP, la jumătatea anului, aceste deţineri erau evaluate la circa 770 mil. lei.
Eliminarea FP din aceste filiale a fost cerută de un „cor“ de investitori, care împreună deţin 15% din titlurile Electrica, printre care se numără: fondul de pensii administrat privat ING, fondul de pensii facultative ING Activ, fondul de pensii Facultative ING Optim şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Aceştia au cerut „mandatarea consiliului de administraţie al Electrica pentru a începe negocierile cu Fondul Proprietatea pentru achiziţionarea de către Electrica a întregii participaţii deţinute de Fondul Proprietatea la capitalul social al filialelor Electrica“, se arată într-un comunicat transmis în cursul zilei de ieri de Electrica la Bursă. Impactul în piaţă a fost redus.
Citeşte şi
Administratorii Electrica ţin cu dinţii de „salariul“ de 3.000 de euro pe lună plus bonus pe şedinţă
Acţiunile celui mai temut oponent al lui Templeton la Fondul Proprietatea sunt executate silit pe bursă
„Sunt mai multe aspecte care ar justifica o astfel de cerinţă“, spune Mihai Căruntu, analist în cadrul BCR. „La Electrica în acest moment sunt două categorii de acţionari minoritari, acţionarii pe bursă care au reprezentare în board şi FP care este în subsidiare. Este o structură neobişnuită care poate duce la scurtcircuite în deciziile strategice. În urma unei astfel de tranzacţii ar rezulta o arhitectură nouă a Electrica“, spune analistul.
Dar nu acesta este obiectivul principal urmărit de acţionari, ci obţinerea unor profituri mai mari, şi deci dividende mai mari pentru acţionarii EL.
„În orice companie, ai două tipuri de creştere. Ai creşterea organică prin investiţii care ajunge să-ţi genereze profit în câţiva ani şi care este purtătoare de risc de reglementare în cazul Electrica şi creşterea prin achiziţii care te poate duce mai rapid la o ţintă de profit. Acum, nu tot profitul Electrica este distribuit investitorilor de pe bursă, dar prin scoaterea FP din acţionariat practic ai avea un dividend mai mare imediat după tranzacţie“, spune Căruntu.
Potrivit acestuia, o companie cum este Electrica îşi poate susţine investiţiile din tarif, dar faţă de competitorii săi din piaţă compania are la dispoziţie o rezervă de cash semnificativă provenită mai ales din banii obţinuţi din listarea de anul trecut. În acest moment, Electrica are lichidităţi de 2,1 miliarde de lei.
De altfel, chiar săptămâna aceasta Electrica a anunţat că va derula un program de investiţii de 715 milioane de euro până în 2018, 121 de milioane de euro fiind alocaţi numai pentru anul acesta.
„Este practic un mix prin care compania îşi orientează banii şi spre investiţii, dar şi pe zona de achiziţii. Când a fost oferta Enel (grupul italian a încercat să-şi vândă companiile din România în vara anului trecut, Electrica fiind una dintre firmele interesate de o eventuală preluare – n.red.), acest lucru s-a văzut în evoluţia acţiunilor Electrica pe bursă şi înclin să cred că o ofertă depusă pe masa FP va genera acelaşi efect“, a mai spus Căruntu.
Ieri, titlurile Electrica erau în creştere cu 0,17% pe Bursa de la Bucureşti, capitalizarea companiei fiind de 4,1 miliarde de lei. Electrica este cel mai mare jucător din sectorul distribuţiei şi furnizării de energie electrică având un portofoliu de 3,5 milioane de consumatori. Statul român mai deţine 48,7% din acţiunile companiei.
Electrica a terminat primul semestru al anului cu venituri de 2,5 miliarde de lei şi un profit net de 277 de milioane de lei.