Burse - Fonduri mutuale

Ce aşteptări au investitorii de la intrarea BERD la BVB. Vrem o voce obiectivă care să ferească bursa de „orgoliile şi interesele de gaşcă“

Ce aşteptări au investitorii de la intrarea BERD la...

Autor: Roxana Pricop

20.11.2014, 00:07 448

Cele mai mari fonduri de investiţii de pe bursa de la Bucureşti, cu active în gestiune de peste 9,3 miliarde de lei (2 mld. euro), se aşteaptă ca intrarea Băncii Europene de Dezvoltare şi Reconstrucţie (BERD) în acţionariatul bursei să profesionalizeze o piaţă de capital care în ultimii ani a căzut de prea multe ori pradă orgoliilor şi intereselor personale.

Începând de miercuri, 19 septembrie, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), companie care operează piaţa pe care se tranzacţionează companii cu o valoare de 30 miliarde de euro, a intrat în portofoliul select de investiţii al BERD. Banca a cumpărat un pachet minoritar de 4,99% din capitalul BVB, companie listată pe propria piaţă. Deţinerile la BVB sunt limitate prin lege la 5% din capital.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică. Însă vineri, 14 noiembrie, au avut loc cinci tranzacţii negociate de tip „deal“ prin care au fost transferate 382.942 de acţiuni BVB, reprezentând 4,9% din capitalul bursei, la un preţ de 31,5 lei/titlu, cu 5% peste preţul din piaţă. Astfel valoarea deal-urilor de vineri de 12,038 milioane de lei ar putea fi valoarea pe care BERD a plătit-o pentru achiziţia pachetului de acţiuni la BVB. BERD este printre cei mari investitori străini în România, cu investiţii de 6,8 mld. euro în ultimii douăzeci de ani.

„Intrarea BERD în acţionariatul BVB este de fapt o investiţie în piaţa românească de capital, semnalizând că banca are încredere în bursă şi se va implica în dezvoltarea pieţei. BERD va aduce un plus de stabilitate bursei“, a spus Lucian Anghel, preşedintele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO