Burse - Fonduri mutuale

Ce CEO de la bursa din Bucureşti şi-a cumpărat avion şi elicopter pe firmă ?

Ce CEO de la bursa din Bucureşti şi-a cumpărat avion şi elicopter pe firmă ?

Nu, nu este vorba cum aţi putea crede de CEO-ul OMV Petrom

Autor: Adrian Cojocar

26.12.2011, 11:27 4950

Nu, nu este vorba cum aţi putea crede de CEO-ul OMV Petrom, cea mai mare companie de pe bursă şi din România, ci de o companie cu mult mai mică care în prezent are o valoare de piaţă de numai 4 milioane de euro.

Este vorba de firma de construcţii Concefa Sibiu (COFI), controlată de familia omului de afaceri Horaţiu Cercel, care în anul 2008, anul căderii Lehman Brothers, a trecut pe lista de cumpărături printre utilaje specifice activităţii de construcţii şi o aeronavă cu 4 locuri de tip DA 40, respectiv un elicopter Robinson R 44 Raven II, potrivit prospectului de listare a firmei pe bursă. În total cele două aeronave au costat firma 2,1 milioane de lei.

Anterior, în 2007 şi 2008, Concefa a atras de la investitorii de pe bursă prin majorări de capital circa 18,2 milioane de lei (5,2 milioane de euro).

Compania era la acea dată listată pe piaţa RASDAQ şi controlată de Horaţiu Cercel, 39 de ani, unul dintre cei mai tineri milionari de pe bursă, care şi-a transferat de curând întreaga participaţie de 57,5% din acţiuni deţinută la Concefa către tatăl său Vasile Popoviciu Cercel.

Concefa s-a transferat în debutul anului la categoria I a pieţei reglementate a BVB, cea mai înaltă treaptă a pieţei.

Horaţiu Cercel a rămas în continuare directorul general al companiei, el fiind şi cel care a pus bazele Concefa, un grup de firme care a cunoscut un ritm de creştere puternic în anii anteriori crizei care a început în 2008. Ulterior firma s-a confruntat cu o scădere a afacerilor pe fondul lipsei de lucrări care a caracterizat în ultimii ani piaţa de construcţii autohtonă.

De la o capitalizare de circa 90 de milioane de euro, pe maximele bursei din 2007, compania a ajuns să mai valoreze în prezent doar 4 milioane de euro şi ca urmare a rezultatelor mai slabe raportate în acest an.

Afacerile companiei s-au contractat cu 12,2% în primele nouă luni şi firma a raportat pierderi de 11,5 mil. lei (2,6 mil. euro) pentru prima dată din 2003, de când sunt disponibile situaţii financiare ale companiei pe bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO