Burse - Fonduri mutuale

Ce companii ar putea distribui dividende mai mari decât dobânda pe un an la bancă

Ce companii ar putea distribui dividende mai mari decât dobânda pe un an la bancă

Autor: Andrei Chirileasa

28.12.2011, 11:16 2008

Cele mai profitabile companii de stat de pe bursă Transgaz Mediaş (TGN), Conpet Ploieşti (COTE) şi în acest an şi Transelectrica (TEL) ar putea distribui dividende în valoare de până la 10% din preţul actual al acţiunilor pe bursă din profiturile pe 2010.

Guvernul a decis ca anul viitor companiile de stat să distribuie minimum 85% din profiturile nete sub formă de dividende, faţă de 90% în acest an. Cea mai mare parte a dividendelor merg la bugetul de stat, dar acţionarii minoritari vor beneficia şi ei de sumele mai mari plătite, care se împart proporţional cu numărul de acţiuni deţinute.

Transgaz

Cea mai profitabilă companie de stat de pe bursă este în acest moment Transgaz Mediaş (TGN), care a raportat în primele nouă luni câştiguri nete de 284 mil. lei (67 mil. euro). Dacă profitul va fi acelaşi şi la finalul anului, atunci, compania ar plăti dividende în valoare de 241,4 mil. lei, respectiv un dividend brut pe acţiune de 20,5 lei. Randamentul dividendului brut ar fi astfel de 9,5%, raportat la preţul de azi al acţiunii de 215,5 lei. Randamentul dividendului net (după plata impozitului pe dividende) ar fi de circa 8%, peste dobânda oferită de bănci la depozitele bancare pe un an.

Conpet

Transportatorul de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE) este de asemenea una dintre companiile de stat cu profituri ridicate în fiecare an. În primele nouă luni, Conpet a realizat un profit net de 28,8 mil. lei. Din acest profit, compania ar putea distribui dividende de 24,5 mil. lei, respectiv un dividend brut pe acţiune de 2,83 lei. Randamentul dividendului brut ar fi de 8,2%, iar randamentul net se apropie de 7%.

Transelectrica

Transportatorul de energie electrică Transelectrica Bucureşti (TEL) ar putea reveni în topul dividendelor în acest an, după ce a raportat pe primele nouă luni un profit net de 153,5 mil. lei. Dacă acest profit se va menţine până la finalul anului, atunci compania ar putea distribui dividende în valoare de 130,5 mil. lei, adică un dividend brut de 1,78 lei/acţiune. Raportat la preţul acţiunii, de 17,34 lei, randamentul dividendului brut ar fi de 10,2%, respectiv un randament net de 8,6%.

Fondul Proprietatea

Lista companiilor care vor distribui dividende semnificative va fi completată de Fondul Proprietatea (FP). Fondul a obţinut în primele nouă luni un profit net de 535 mil. lei din dividendele încasate de la companiile din portofoliu şi din dobânzi. Managerul FP, Franklin Templeton, s-a angajat să distribuie toate profiturile din dividende şi dobânzi către acţionari, astfel valoarea dividendului brut ar putea fi de 0,0388 lei/acţiune. Preţul acţiunilor FP este în prezent de 0,423 lei, de unde rezultă un randament brut de 9,1%, respectiv un randamnt net de 7,7%.

SIF-urile

Cel puţin două SIF-uri ar putea distribui şi ele dividende mai valoroase decât dobânda bancară pe un an. Este vorba de SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3), care au încasat în acest an toţi banii din vânzarea BCR. Randamentele dividendelor la cele două SIF-uri ar putea urca până la 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO