Burse - Fonduri mutuale

Ce companii au avut cele mai bune evoluţii după publicarea rezultatelor

Ce companii au avut cele mai bune evoluţii după publicarea rezultatelor

Autor: Adrian Cojocar

21.11.2011, 00:07 1906

Companiile care au surprins pozitiv piaţa cu rezultate pozitive după primele nouă luni din acest an au fost şi cele mai "vânate" de investitorii de pe bursă, care au urcat preţul acestora încă din prima zi după raportare.

Spre exemplu, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au înregistrat cea mai puternică creştere în ziua în care şi-a publicat rezultatele, respectiv de 7,7%, după ce profitul din trimestrul al treilea s-a majorat cu 13% faţă de cel din perioada iulie - septembrie 2010. Creşterea a venit şi pe fondul unei evoluţii foarte bune a pieţei pe ansamblu, BET-ul urcând în acea zi cu 4,2%, potrivit unei statistici realizate de firma de brokeraj Intercapital Invest în rândul celor mai lichide 25 de titluri de pe bursă.

Dintre cele 25 de acţiuni, 16 au înregistrat o evoluţie mai bună decât cea a indicelui de referinţă BET imediat după anunţarea rezulta­telor la nouă luni pe bursă.

Titlurile producătorului de îngrăşăminte Azomureş Târgu Mureş (AZO) s-au apreciat cu 4,8% pe o piaţă în stagnare imediat după ce compania a raportat un profit record la nouă luni, în creştere de peste trei ori faţă de perioada similară din 2010.

Şi acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, s-au apreciat cu 2,1% după ce au surprins pozitiv piaţa cu un profit la nouă luni dublu faţă de anul trecut. Anterior publicării rezultatelor aceste acţiuni au urcat cu încă 4,1% pe bursă.

Piaţa a răspuns pozitiv şi la publicarea rezulta­telor transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN), ale cărui titluri s-au apreciat cu 1,7% după ce compania a reuşit să-şi majoreze profitul în trimestrul trei cu 52,6%, peste aştep­tările analiştilor.

Acţiunile producătorului de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO) au urcat pe bursă cu 1% pe o piaţă în scădere după ce a raportat o creştere de 9% a profitului pe primele nouă luni.

Titlurile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi cele ale constructorului de magistrale pentru industria de gaze Condmag Braşov (COMI) au urcat semnificativ după publi­ca­rea rezultalelor, deşi au raportat rezultate în scădere sau pierderi, acestea fiind propulsate de alte evenimente din viaţa societăţilor.

Spre exem­plu, acţiunile Oltchim s-au apreciat după ce Minis­terul Economiei a anunţat că un grup rusesc este interesat de preluarea combinatului care va fi scos anul viitor la privatizare.

La polul opus, acţiunile firmei de construcţii Concefa Sibiu (COFI), care a trecut pe pierdere anul acesta, au fost sancţionate de investitori cu o scădere de 3,5% pe bursă.

Printre acţiunile penalizate de investitori pentru rezultatele raportate în trimestrul al treilea se numără producătorul de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD), care a pierdut 2,4% după ce pro­fi­tul s-a redus cu 62% în perioada iulie - sep­tembrie din 2010.

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucureşti (IMP), Transelectrica Bucureşti (TEL), şi Broker Cluj (BRK), care au consemnat pierderi în trimestrul al treilea din acest an, au scăzut pe bursă imediat după publicarea rezultatelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO