Burse - Fonduri mutuale

Ce efect au războiul din Ucraina şi situaţia din Rusia asupra activităţii Alro Slatina. „Aluminiul este un produs vital. Alro trebuie să funcţioneze“

Adrian şi Dragoş Pavăl

Adrian şi Dragoş Pavăl

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu, Eduard Ivanovici

03.03.2022, 07:00 936

♦ Compania exportă în Cehia, Ungaria, Polonia, Grecia, Bulgaria, Italia şi Germania ♦ Analiştii pun scăderea acţiunilor ALR mai degrabă pe seama preţurilor ridicate la energie decât pe fondul acţionariatului majoritar rusesc al companiei ♦ Creşterea cotaţiei aluminiului la Londra se poate traduce prin rezultate financiare mai mari dacă producătorul încheie contracte la preţurile curente.

Alro Slatina (ALR), cea mai mare companie de la Bursa de la Bucureşti controlată de un miliardar rus, respectiv Vitali Maciţki, a pierdut un sfert din valoarea de piaţă în ultima săptămână, ajungând la 1,1 miliarde de lei, pe o bursă în scădere cu 7%, declinul mai accentuat fiind pus de analişti în principal pe seama creşterii preţurilor la energie şi mai puţin pe fondul situaţiei geopolitice.

„Mai degrabă preţul ridicat al energiei poate afecta compania. În contextul actual, ar putea înregistra în continuare creşteri şi poate duce implicit la creşterea costurilor înregistrate de Alro. Cu toate că în spaţiul public politic au fost făcute declaraţii care ar putea viza şi Alro Slatina, compania rămâne una importantă pentru economia României şi nu a acordat dividende acţionarilor în ultimii trei ani, preferând să reinvestească profitul“, spune Răzvan Stănuţ, analist al so­cietăţii de brokeraj TradeVille, pentru ZF.

Alro Slatina, unul dintre cei mai mari consumatori de ener­­gie din România, nu este con­trolată direct de Vimetco NV, producător global de aluminiu primar şi prelucrat deţinut de Vitali Maciţki şi care a ieşit de la tranzacţionare de pe bursa londoneză în 2017, ci prin intermediul Vimetco PLC, un offshore cu sediul în Cipru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO