Burse - Fonduri mutuale

Ce indică studiile UBS, una dintre cele mai mari bănci europene: Investitorii continuă să prefere acţiunile, în pofida COVID-19

Ce indică studiile UBS, una dintre cele mai mari bănci...

Autor: Dorin Oancea

07.05.2020, 15:16 533

Investitorii de pe piaţa financiară şi proprietarii de businessuri rămân optimişti pe termen lung, în pofida unei scăderi puternice a încrederii pe termen scurt, ca urmare a pandemiei de COVID19, arată cea mai recentă ediţie trimestriala a studiului Investor Sentiment al UBS.

Potrivit studiului, care a analizat răspunsurile a 4,108 de respondenţi din 14 pieţe în aprilie, 70% dintre respondenţi au spus că sunt optimişti în ceea ce priveşte perspectiva economică pe termen lung a regiunii lor, răspuns neschimbat comparativ cu precedenta ediţie a studiului. 46% şi-au exprimat optimismul privind situaţia pe termen scurt, în scădere de la 67% la precedenta ediţie a studiului.

Numărul investitorilor care s-au declarat optimişti pe termen scurt a scăzut masiv în Statele Unite, de la 68% la 30%, şi mai puţin semnificativ în Europa (exceptând Elveţia) – de la 58% la 50%. În Asia, scăderea a fost de la 71% la 55%, în America Latina – de la 60% la 49%; şi în Elveţia – de la 47% la 28%.

Pe plan global, 47% dintre investitori se aşteaptă să îşi menţină investiţiile în acţiuni la acelaşi nivel în următoarele şase luni, în timp ce 37% intenţionează să îşi majoreze investiţiile. În plus, 23% consideră că momentul actual este unul bun pentru a cumpăra acţiuni, alţi 61% văzând o oportunitate pentru noi achiziţii în cazul în care valoarea actiunilor ar scadea cu încă 5-20%

În general, proprietarii de businessuri au o atitudine pozitivă privind perspectiva pe termen lung şi intenţionează în continuare să investească în propriile companii. 61% sunt optimişti în legătură cu propriile afaceri, în scădere de la 73% în ediţia anterioară a studiului. 27% intenţionează să facă mai multe angajări, versus 17% care plănuiesc sa se replieze. Cea mai mare diferenta dintre cei care planifică să angajeze şi cei care vor să îşi diminueze activitatea a fost inregistrata în America Latina (+22%), cea mai mica înregistrându-se în Elveţia (+2%).

Atât investitorii in pietele financiare (57%), cât şi proprietarii de businessuri (60%), au menţionat COVID-19 drept principal motiv de îngrijorare.

Paula Polito, Divisional Vice Chairman, UBS Global Wealth Management, a declarat: "96% dintre investitorii de pe plan internaţional spun că pandemia COVID-19 le-a afectat stilul de viaţă. Cei mai mulţi practică distanţarea socială, evită mulţimile şi evită să călătorească. Cu toate acestea, au opinii diferite referitoare la momentul când partea cea mai dificilă a crizei se va termina: o treime menţionează luna iunie, o treime vorbesc despre toamnă şi o altă treime spun finalul anului sau mai târziu."

Numai 35% dintre investitorii din US sunt optimişti în ceea ce priveşte acţiunile americane în următoarele şase luni, în scădere de la 64% în urmă cu trei luni. Cu toate acestea, investitorii americani sunt de părere că momentul prezent este oportun pentru achiziţii (33%). 40% dintre investitorii americani cred că pandemia va avea cel mai dramatic impact la finalul lui iunie, în timp ce alţi 28% menţionează septembrie ca moment cheie.

46% dintre investitorii europeni sunt optimişti în ceea ce priveşte actiunile europene, în scădere de la 57%, în timp ce 43% plănuiesc să investească mai mult. 41% se aşteaptă ca perioada cea mai dificilă a pandemiei să se încheie până la finalul lui iunie, al doilea cel mai mare procentaj cu această convingere la nivel global.

51% dintre investitorii asiatici erau optimişti în ceea ce priveşte prognoza pe şase luni a actiunilor din regiunea lor, cel mai mare procentaj din toate regiunile incluse in raport. 85% au declarant că situaţia cauzată de virus se va încheia în iunie, septembrie sau decembrie, unul dintre cele mai mari procentaje pe plan global.

UBS a chestionat, in perioada 1-20 aprilie 2020, un număr de 2,928 de investitori şi 1,180 de proprietari de businessuri cu cel puţin $1M în active investibile (pentru investitori), cel puţin $1M în venituri anuale şi cel puţin un alt angajat în afara proprietarului (pentru proprietarii de business). Eşantionul global a acoperit 14 pieţe: Argentina, Brazilia, China, Franţa, Germania, Hong Kong, Italia, Japonia, Mexic, Singapore, Elveţia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie şi Statele Unite.

UBS furnizează consiliere financiară şi soluţii pentru clienţi internaţionali privaţi, corporate sau instituţionali, precum şi clienţilor privaţi din Elveţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO