Burse - Fonduri mutuale

Ce înseamnă o sperietură zdravănă: pe 25 ianuarie, când anxietatea era la cote maxime din cauza Rusiei, iar Bursa de la Bucureşti revenea după o zi de pauză, investitorii au avut tranzacţii istorice

Ce înseamnă o sperietură zdravănă: pe 25 ianuarie,...

Autor: Liviu Popescu

31.01.2022, 18:31 6513

Un record care era în picioare din 2015 a fost bătut săptămâna trecută când anxietatea la cote maxime din cauza tensiunilor dinspre est coraborată cu scăderile de pe pieţele externe şi cu ziua liberă din 24 ianuarie 2022 a adus o aglomerare fără precedent la Bursa de la Bucureşti.

Nu mai puţin de 16.106 tranzacţii au realizat investitorii în şedinţa de marţi, 25 ianuarie 2022, când Bursa de la Bucureşti începea săptămâna de tranzacţionare după ce luni avusese zi liberă. Vineri şi luni bursele externe scăzuseră puternic din cauza temerilor cu privire la inflaţie, dar şi din cauza escalădării tensiunilor din estul Europei.

Acesta este contextul pentru care şi unele platforme de tranzacţionare de la Bucureşti au avut dificultăţi în procesarea tranzacţiilor din primele minute ale şedinţei de marţi.

Ba chiar una dintre cele mai mari societăţi de brokeraj, care promite compensarea cu 20% a comisioanelor pentru luna februarie din cauza dificultăţilor din 25 ianuarie, vorbeşte de explozia de 20 de ori a tranzacţiilor la debutul şedinţei.

Potrivit datelor BVB, tranzacţiile din 25 ianuarie 2022 s-au ridicat la aproximativ 112 milioane de lei. Deşi lichiditatea este una peste medie şi deci nu excepţională, ceea ce a atras cu siguranţă atenţia este numărul record de tranzacţii. Iar acest lucru arată o prezenţă extrem de ridicată a micilor investitori în şedinţa din 25 ianuarie. Capitalizarea companiilor listate la finalul şedinţei a fost de 230 mld. lei, potrivit BVB.

Cu doar o şedinţă în urmă, circa 6,3 mld. lei se evaporaseră din capitalizarea de la Bucureşti din cauza tensiunilor dinspre est. În ianuarie indicele principal BET are plus 1%.

 ​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO