Burse - Fonduri mutuale

Ce investiţii au românii în fondurile de obligaţiuni: 10,8 miliarde de lei

Finanţe personale

Ce investiţii au românii în fondurile de obligaţiuni:...

Autor: Tibi Oprea

28.06.2019, 07:54 789

Circa 143.200 de români au investiţii de 10,8 miliarde lei în fonduri locale de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, cele mai populare fonduri mutuale, activele fiind în creştere cu 3% de la începutul acestui an, potrivit datelor de la finalul lunii mai ale Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Astfel, investitorii au pompat 1,8 mld. lei în acest tip de fonduri de la începutul anului, ceea ce înseamnă că aproximativ jumătate din banii investiţi în fonduri mutuale deschise merg spre obligaţiuni. „La un moment dat a fost o deschidere şi toţi admi­nis­tra­torii au constituit şi fonduri de obligaţiuni ca să poată oferi această opţiune celor cărora şi-o doresc. Ar trebui să fie mult mai prezente şi mai dorite, însă tranzacţiile pe obli­gaţiuni sunt puţine. Este clar că nu există o piaţă cu tradiţie şi o cultură financiară dezvoltată astfel încât să avem şi in­ves­titori maturi care să pluseze pe astfel de investiţii“, spune economistul Dragoş Cabat pentru ZF.

Cele mai mari 10 fonduri locale de obligaţiuni şi instru­men­te cu venit fix aveau la final de mai 2019 active totale de 7,7 mld. lei, respectiv 72,3% din totalul activelor celor 14 fonduri de acest tip, şi numără în total 123.100 de investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO