Burse - Fonduri mutuale

Ce manageri isi investesc salariul pe Bursa

Ce manageri isi investesc salariul pe Bursa
05.03.2009, 18:10 31

Directorii societatilor de investitii, dar si alti manageri din cadrul companiilor de la Bursa s-au numarat printre cei mai constanti investitori in perioada de scadere pronuntata a pietei, multi dintre ei recurgand chiar la banii de salariu pentru a achizitiona titluri la companiile pe care le conduc.

Marea majoritate a acestora sunt de parere ca preturile la care au ajuns actiunile sunt scazute si vad o oportunitate de a-si majora participatiile in societatile la care sunt implicati.
Achizitii importante de actiuni a realizat in ultimele luni Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania, cu tranzactii de cumparare pe aceasta societate in valoare de circa 620.000 de euro.
"Tot ce am este pe Bursa in actiuni SIF Transilvania, n-am depozite, n-am lichiditati. Am lichidat tot portofoliul de actiuni si m-am concentrat numai pe SIF Transilvania. Sunt implicat in aceasta societate si cred in perspectivele ei. Cred ca este si un lucru ce tine de moralitate. Cum ar fi eu, director adjunct, sa spun veniti sa investiti la SIF Transilvania daca eu nu o fac sau o fac la alte companii?", intreaba retoric Floriean Firu.
El mai spune ca in prezent detine pe cont propriu circa 0,5% din capitalul SIF Transilvania, iar concertat cu sotie, copii si alte persoane detine circa 0,6% din SIF3. Firu mai spune ca achizitiile pe care le-a facut reprezinta o oportunitate daca nu va avea loc vreo catastrofa, de genul inchiderii Bursei.
Titlurile SIF Transilvania s-au depreciat de circa 13 ori din vara anului 2007, cand au atins un maxim istoric, de 3 lei/actiune, in acest moment aceste titluri fiind cotate pe piata la 0,23 lei/actiune.
Adrian Ceuca, directorul general adjunct al societatii de intermediere Broker Cluj (BRK), este unul dintre cei mai constanti si longevivi investitori de pe Bursa, el achizitionand luna de luna titluri ale firmei pe care o conduce inca din luna martie a anului trecut, dar si titluri ale producatorului de medicamente Biofarm.
"Ceea ce ma determina sa investesc este increderea in societatile respective. Sunt de parere ca acestea au ajuns la niste preturi derizorii si este o sansa de a ajunge la participatii mai mari in companie. Am avut la un moment dat un portofoliu de actiuni si cu banii aceia am investit in doua-trei companii pe care le cunosc si in care am incredere mai mare, dat fiind ca detin si functii de conducere acolo", spune Adrian Ceuca, care mai detine si functia de membru in Consiliul de Administratie al Biofarm Bucuresti (BIO).
El a investit pana in prezent circa 41.800 de euro in actiuni Broker Cluj si Biofarm Bucuresti.
Titlurile Broker Cluj s-au depreciat de peste 40 de ori in ultimul an si jumatate, reprezentand una dintre cele mai puternice corectii de pe Bursa, iar actiunile Biofarm au scazut de circa 20 de ori in aceeasi perioada.
Printre insiderii care achizitioneaza constant actiuni la companiile pe care le conduc s-au mai numarat in ultimele luni directorul general al SIF Transilvania, Mihai Fercala, cu investitiii de circa 52.000 de euro, presedintele SIF Moldova, Costel Ceocea, cu achizitii de 28.500 de euro, sau directorul general adjunct al SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, care a cumparat titluri pe Bursa de 20.000 de euro.
Catalin Uzunuc, manager in cadrul departamentului IT de la BRD, si Dumitru Popescu, membru in consiliul de administratie al bancii, au cumparat actiuni in valoare de 23.900 de euro si respectiv 9.600 de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO